Politik

Engell: Historisk borgfred skal redde Skat

Politikerne har smidt abekastningen til side for at redde Skat. Partierne har etableret en historisk politisk borgfred, som skal sikre, at Skat ikke bryder sammen. Ellers udtørrer velfærdssamfundets finansiering, så statskassen løber tør for penge.

Det siger politisk kommentator Hans Engell, før skatteminister Karsten Lauritzen (V) senere fredag præsenterer en samlet plan for Skat.

Den følger skandalerne om grundskyld, ulovlig opkrævning af restancer, svindel med aktieskat samt det, der er blevet kaldt for "bøllemetoder" mod borgere.

- Man er blevet enige om, at hvis vort skattesystem ikke skal kollapse, så er man simpelthen nødt til at lave en redningsaktion, hvor alle rykker sammen. Nogle ryger ud. Man tilfører betydelige ressourcer og skaber en form for politisk borgfred, siger Hans Engell.

Med ni skatteministre på fem år er der ellers rig lejlighed til at placere et politisk ansvar samt sende "aben" rundt.

Samtidig vil Skat og Rigsrevisionen undersøge, hvorfor 6,2 milliarder kroner er forsvundet i svindel med aktieskat, påpeger Hans Engell.

- Det nytter ikke at lave abekastning. Var det ikke Kristian Jensen? Så var det nok Holger K. Nielsen, Thor Möger, Jonas Dahl eller Karsten Lauritzen. I et ministerium der har haft ni forskellige ministre på få år og skiftet så meget ud i toppen, siger Hans Engell.

Skat er også ramt rigtig hårdt af, at regeringer i årevis har høstet gevinster ved at slanke staben, før forandringer er gennemført.

Det er alvor, hvis danskerne mister tillid til Skat, som Morten Østergaard (R) advarede om som skatteminister, understreger Engell.

- Det er jo statskassen, der er i farezonen, hvis skattesystemet kollapser, fordi ingen tør tage et ansvar. Det er politikernes kæmpestore redningsoperation, siger Hans Engell.