Politik

Kristian Jensen: Skandaleramt it-system var en fejl

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer senest fredag en plan for SKAT efter en stribe skandalesager. Spørgsmålet er, om SKATs dyre, stærkt kritiserede, it-system Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) skal skrottes - og hvad er facit efter 6,2 milliarder tabte kroner i udbytteskat? Hvem har ansvaret, og koster det fyringer hos Skat?

Fra sidelinjen har udenrigsminister, Kristian Jensen (V), fulgt med. Han var skatteminister fra 2004 til 2010 og lagde grundstenen til den digitale inddrivelse af gæld til det offentlige. Selve EFI-systemet blev dog først taget i brug i 2013.

- Jeg tænker, at SKAT er i en alvorlig situation, og jeg tænker, at det især er alvorligt, fordi der er medarbejdere, som hver dag forsøger at levere et fremragende stykke arbejde med at indkræve skat og afgifter til gavn for fællesskabet. Når de medarbejdere så ikke har fået de it-mæssige værktøjer, som var tiltænkt, så er det klart, at det er svært for medarbejderne at levere den kvalitet, de gerne vil, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Små systemer bedre end store

Problemerne med EFI er fortsat - og Kristian Jensen erkender i dag, at systemet var en fejl.

- Hvis jeg vidste dengang, hvad jeg ved nu, så ville vi have lavet et andet system, der var bygget op med nogle moduler ud fra et legoklods-princip, hvor hvert modul kan stå for sig selv, men hvis man sætter dem sammen, så får man det hele. Det, vi blev rådet til at gøre, og også valgte at gøre, for jeg kan ikke løbe fra, at jeg valgte at gøre det, ja, det var at lave et moderne system, som skulle kombinere fem gamle inddrivelsessystemer i ét.

Det er der ifølge Kristian Jensen god grund til at huske næste gang, det offentlige har brug for et nyt it-system. 

- Læren af alt det her er, at man it-mæssigt i den offentlige sektor i langt højere grad bør gå efter små opbygninger i etableringen af nye it-systemer i stedet for at holde fast i drømmen om, at man på én gang kan lave den totale omvæltning, siger Kristian Jensen.