Politik

Tidslinje: Se Carl Holsts mange møgsager

Hvis man troede, at der ville blive ro omkring Carl Holst, da han trådte af som forsvarsminister, tog man fejl. 

Den seneste halvanden måned har kun budt på mere ved til bålet. 

Senest er brudstykker fra en rapport fra advokat-firmaet Kromann Reumert nået frem til medier, der har kunnet præsentere benhård kritik af Carl Holst og Region Syddanmark.

Fiflerier med bilag, kampagnearbejde for Holst, eneundervisning i engelsk for en formue og store uspecificerede udgifter til et coaching-firma er blot en lille del af en lang liste af kritikpunkter i undersøgelsen, som Carl Holst har fået frem til på mandag til at svare på.

Onsdag aften er Carl Holst-sagen punkt 24 på dagens dagsorden i Regionsrådet i Region Syddanmark, hvor den vil blive drøftet på den lukkede del af mødet, som hverken medier eller borgere har adgang til. 

Herunder kan du læse mere om de sager, der har bragt Carl Holst i mediernes søgelys, siden han blev udnævnt som minister:

Tidslinje: Carl Holsts dårlige sager

 1. 2015

  1. Fik dobbeltløn som minister

   Der skulle ikke gå lang tid, før det kritiske fokus blev rettet mod Carl Holst. I slutningen af juli måned kom det frem, at han stadig fik løn fra Region Syddanmark, selvom han fratrådte sin stilling som regionrådsformand i forbindelse med folketingsvalget.

   833.040 kroner ville han få i såkaldt efterløn fra sin tid som først amtsborgmester og siden regionsrådsformand i Region Syddanmark udover sin ministerløn på knapt 1,2 millioner kroner om året.

   I en forklaring på hans Facebook-profil skrev han d. 28. juli, at han ikke mente, at der var tale om dobbeltløn.Her lød det, at efterlønnen var optjent gennem 15 års arbejde som amtsborgmester og regionsrådsformand og dermed reelt var en del af den samlede løn – ikke en dobbeltløn.

   Han gav dog 6. august efter for presset og frasagde sig den del af sit eftervederlag, som han endnu ikke havde modtaget.

  2. På kant med Forsvarets flymekanikere

   Forsvarsministeren skulle ikke sidde længe i stolen, før han kom på glatis. Først kom der hård kritik fra to af organisationerne for Forsvarets ansatte, der var utilfreds med, at Carl Holst havde prioriteret sin ferie højere end at få løst en akut krise.

   I et åbent brev havde Forsvarets flymekanikere advaret om, at det ikke var muligt at fortsætte missionen i kampen mod Islamisk Stat, fordi arbejdspresset var for stort.

   Til spørgsmålet om, hvorvidt forsvarsministeren ikke burde svare på kritikken fra luftvåbenet, svarede Carl Holst til TV 2:

   - Mit udgangspunkt har været, at jeg hen over sommeren ville sætte mig godt ind i stoffet. Jeg anerkender, at jeg med fordel kunne have sagt til de folk, der har været bekymrede, at jeg forstår deres bekymring. For det gør jeg.

  3. Modsagde officiel forklaring på Irak-engagement

   - Nogen mener, at vi aldrig får afdækket, hvorfor vi gik i krig. Jo, det gør man. Vi gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben. Den begrundelse var forkert. Slut.

   Så markant var meldingen fra den nytiltrådte forsvarsminister i et interview med Ritzau i august, som begrundelse for, hvorfor der ikke er brug for Irak-kommissionen. Dermed modsagde han sin egen tidligere partiformand og statsminister Anders Fogh Rasmussens tidligere officielle forklaring om, at at man engagerede sig i krigen, fordi Iraks diktator Saddam Hussein i årevis havde blæst på gentagne FN-resolutioner.

   Udmeldingen fik straks den socialdemokratiske retsordfører og medlem af Forsvarsudvalget Trine Bramsen til at kalde forsvarsministeren i samråd, hvor han kunne få lov til at redegøre for den egentlige årsag til at deltage i krigen.

   - Carl Holst har givet en række svar, der stritter i alle mulige retninger. Der er ikke overensstemmelse i det, han har sagt om grundlaget for Irak-krigen, og det Anders Fogh Rasmussen sagde, da han var statsminister. Det er vi nødt til at få præciseret. Og så er det interessant, om det her er udtryk for hele regeringens holdning, sagde Trine Bramsen om baggrunden for samrådet.

  4. Beskyldes for misbrug af offentlige midler i valgkamp

   Seneste eksempel i række af sager, som den nyudnævnte forsvarsminister nok gerne ville have været foruden begyndte i en artikel i Fyns Stiftstidende, hvor der blev stillet spørgsmålstegn ved en tidligere kommunikationsmedarbejder ved Region Syddanmark, der bliver beskyldt for i strid med reglerne at have hjulpet Carl Holst i hans valgkamp op til folketingsvalget i foråret.

   Carl Holst insisterede gentagne gange på, at Christian Ingemann Nielsen kun var ansat til at varetage kommunikationsopgaver for regionen, men adskillige dokumenter  såsom mails, sms'er og breve – herunder nogle underskrevet af Carl Holst selv – peger på, at han agerede som personlig rådgiver under valgkampen.

   Det har fået både en række folk fra Holsts eget bagland til at tage afstand fra forsvarsministeren, og Statsforvaltningen har indledt en undersøgelse af eventuelt misbrug af offentlige midler.

   Denne og de tidligere tre sager har demonstreret en meget dårlig dømmekraft hos forsvarsministeren. Det vurderede TV 2's politiske redaktør Anders Langballe:

   - Der har været mange sager i hans tid som minister, der er vokset store på grund af hans håndtering af dem, og nu står vi med en ny.

  5. Holst beklager at have udtrykt sig forkert om sin tidligere personlige assistent

   Forsvarsminister Carl Holst bekræftede torsdag efter flere dages strid modvind, at hans nu særlige rådgiver Christian Ingemann Nielsen var hans assistent, mens Holst var formand for Region Syddanmark. Han understregede samtidig, at det ikke var Christian Ingemanns eneste funktion. 

   - Jeg skal beklage, at jeg har udtrykt mig på en måde, der giver indtryk af, at han ikke var min pressrådgiver eller personlige assistent, lød det fra Carl Holst.

  6. Ingemann brugte halvdelen af sin arbejdstid på Holsts valgkamp

   En redegørelse fra forvaltningen styrker mistanken om, at Carl Holst brugte en regions-betalt mand som personlig assistent under valgkampen.

   Efter et møde 28. september skønner Region Syddanmarks forretningsudvalg, at Carl Holsts personlige assistent, Christian Ingemann Nielsen, brugte mindst halvdelen af sin arbejdsindsats på Carl Holsts valgkamp. 


    

  7. Region skjulte udgift til Carl Holsts taleskriver

   Mens Carl Holst var regionsformand i Region Syddanmark, fik regionen med fuldt overlæg ændret en faktura, så det blev skjult, at man betalte en konsulent for at skrive indlæg og taler for Carl Holst.

   Ifølge BT’s oplysninger blev en konsulent betalt for at skrive tre taler og et indlæg for Carl Holst. En af talerne (der handlede om Grundtvig) holdt Carl Holst i Munkebjerg Kirke i Odense.

   Indlægget var et bidrag til højskoletænketanken ”Kredsen”, hvor Carl Holst var medlem.

  8. Borgere melder Carl Holst til politiet

   Sydøstjyllands Politi bekræfter over fo Jydske Vestkysten, at tre borgere har anmeldt Carl Holst efter beskyldninger om, at ministeren i sin tidligere stilling som regionsrådsformand i Region Syddanmark har brugt en offentligt lønnet embedsmand, hans nuværende særlige rådgiver Christian Ingemann Nielsen, til at føre valgkamp.

  9. Regionen udleverer materiale om Carl Holst-sagen til politiet

   Region Syddanmark udleverer materiale om Carl Holst-sagen til politiet, oplyser regionen i en pressemeddelelse. 

   - Region Syddanmark har umiddelbart før efterårsferien haft et møde med Sydøstjyllands Politi i forbindelse med politiets efterforskning i Carl Holst-sagen. Her efterforsker politiet en tidligere ansats (Christian Ingemann Nielsens, red.) bistand i forbindelse med tidligere regionrådsformand Carl Holsts valgkamp til Folketinget. Politiet har modtaget tre anmeldelser i sagen, fremgår det af pressemeddelelsen.

  10. Kørte på regionens regning

   Carl Holst (V) har uberettiget fået betalt kørsel til møder i Venstre af Region Syddanmark, skriver Vejle Amts Folkeblad.

   Møderne fandt sted i februar, mens han stadig var regionsrådsformand. Carl Holst holdt oplæg hos Venstre i Vester Nebel og Vejrup-Gørding, og han deltog i Venstres generalforsamling i Hviding.

   I alt drejer det sig om et beløb på cirka 2500 kroner. Region Syddanmark oplyser, at der efter aftale med Carl Holst er sendt en faktura på beløbet.

   Carl Holst erkender, at han ikke havde ret til kørselsgodtgørelse og vil betale pengene tilbage.

  11. Eneundervisning for en formue

   Fyens Stiftstidende kunne fortælle, at Carl Holst som regionsrådsformand, fik intensiv engelskundervisning med enelektioner og konsulentbistand for 133.000 kroner gennem fem år - alt sammen betalt af regionen.

   Til sammenligning har formanden i Region Nordjylland fået engelskundervisning for 20.845 kroner. 

   Til Fyens Stiftstidende siger Carl Holst, at det var forretningsudvalget i Region Syddanmark, som besluttede at tilbyde undervisningen til regionens formandskab på grund af mange internationale aktiviteter.

   - Jeg havde behov for at holde det ved lige og få det genopfrisket. Jeg har ikke noget stort sprogøre, siger han til Fyens Stiftstidende.

  12. Direktørkrig kostede regionen 827.000

   Med Carl Holst i spidsen valgte Region Syddanmark at købe advokatbistand for flere hundrede tusinde skattekroner for at udrede krig mellem to topdirektører. Det skriver fyens.dk

   Det giftige samarbejde mellem topdirektørerne i Region Syddanmark har haft store økonomiske konsekvenser for landets skatteborgere.

   Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af en fortrolig orientering fra regionsdirektør Jane Kraglund til Regionsrådets 41 politikere, hvor det fremgår, at forholdet mellem sundhedsdirektør Jens Elkjær og daværende regionsdirektør Mikkel Hemmingsen var så betændt, at den politiske ledelse med daværende regionsrådsformand Carl Holst (V) i spidsen i februar 2013 - og uden at orientere regionens forretningsudvalg - besluttede at få advokat Jørgen Vinding til at udrede forholdet mellem de to topdirektører. Den samlede regning lød på 827.000 kroner.

  13. Carl Holst fik dagligt leveret 10 aviser til privaten

   Folketingspolitikeren Carl Holst (V) var i sin tid som formand for Region Syddanmark særdeles velforsynet med aviser - både på sit kontor og på sin private adresse. Det skrev Jyllands-Posten.

   Oplysningerne om Venstre-politikerens avisforbrug fremgår af en fortrolig redegørelse fra advokatfirmaet Kromann Reumert.

   - I alt blev 37 avisabonnementer stilet til sekretariatets adresse og ti avisabonnementer stilet til den tidligere regionsrådsformands privatadresse, står der i den foreløbige redegørelse.

   I rapporten bliver der rettet en benhård kritik af Carl Holst, der også har brugt hundredtusindvis af kroner på kurser og coaching og fået medarbejdere til at skrive taler, der ikke havde noget med regionen at gøre. 

   Rapporten kritiserer desuden, at mange udgifter er sløret, så det er ikke muligt at se, hvad pengene reelt er gået til. 

   Undersøgelsen behandles som et punkt på dagsordenen til regionsrådsmødet onsdag den 11. november. 

Og herunder kan du se, de mails og sms'er, der blev for svære at forklare for Carl Holst:  

 1. Valgkamp for regionens penge?

  Regionsrådsmedlemmer i Region Syddanmark står i weekenden frem med en fælles mistanke om, at Carl Holsts spindoktor, Christian Ingemann Nielsen, har drevet valgkampagne for Carl Holst - for regionens penge - mens Holst var regionsrådsformand i Syddanmark og Ingemann Nielsen var hans kommunikationsrådgiver.

  Forsvarsministeren afviser det "100 procent".

 2. Projektansat - ikke personlig assistent

  Ifølge Holst blev Ingemann Nielsen ansat til projektet "Smart Vækst og Velfærd" og ikke som personlig assistent for den daværende regionsrådsformand.

 3. E-mail viste, at Ingemann varetog særlig rådgiver-opgaver

  Radio24syv afslører tirsdag en e-mail, som Christian Ingemann Nielsen har sendt til en journalist under valgkampen som svar på spørgsmål, journalisten gerne ville have stillet Carl Holst.

  I mailen, der er afsendt fra Christian Ingemann Nielsens arbejdsmail i regionen til Radio 24syv, leverer Christian Ingemann Nielsen et par punkter, hvor SR-regeringen har hævet brugerbetalingen. Noget, som kampagnemedarbejdere i partierne ofte gør over for pressen i valgkampe.

  Det viser, at Christian Ingemann Nielsen beskæftigede sig med Carl Holsts valgkamp, selvom han var ansat af Region Syddanmark. 

  I en sms til Radio 24syv forsikrer Carl Holst, at der stadig ikke er noget at komme efter.

  – Den pågældende mail - der udelukkende omhandler noget rent faktuelt og intet holdningsmæssigt – blev sendt på min foranledning. Jeg erindrer i øvrigt ikke, at jeg blev kontaktet som folketingskandidat, men som regionsrådsformand og næstformand for Danske Regioner, skriver forsvarsministeren.

 4. Sms viste, at Ingemann varetog særlig rådgiver-opgaver

  TV 2 Fyn fremlægger samme dag en sms-besked fra 8. oktober 2014, hvor Carl Holst skriver, at alle ønsker om interview skulle gå gennem Christian Ingemann Nielsen.

  Lørdag fastslog Carl Holst ellers overfor TV 2, at Christian Ingemann Nielsen ikke arbejdede som hverken særlig rådgiver eller personlig assistent for ham i Regionen.  

  - Jeg kan godt forstå, man er kritisk, hvis man får det indtryk, at vi har ansat en mand som særlig rådgiver eller personlig assistent. Men det er heller ikke det, han har været ansat til, sagde han. 

 5. DR: Ingemann fungerede som assistent

  DR Syd oplyser, at Christian Ingemann Nielsen også har assisteret Carl Holst i forbindelse med forberedelse til radioudsendelser.

  DR Syd har modtaget en e-mail, hvor Christian Ingemann Nielsen spørger til emnerne i en valgdebat.

 6. Visitkortet

  Fyens Stiftstidende afslører også tirsdag, at der på Christian Ingemanns tidligere visitkort stod, at han var personlig assistent for regionsrådsformanden.

 7. Kampagnemails fra Ingemann Nielsen

  JydskeVestkysten skriver tirsdag, at avisen i løbet af det seneste år har modtaget flere mails fra Carls Holsts kampagnemail, som han har brugt i forbindelse med sit folketingskandidatur. De vedhæftede Word-dokumenter er læserbreve og en pressemeddelelse - alle oprettet af Christian Ingemann Nielsen.

  Endu et eksempel, der peger mod, at Ingemann Nielsen arbejdede med Holsts valgkamp, selvom han var ansat af regionen. 

 8. Skrev "personlig assistent" på sit cv

  Christian Ingemann Nielsen har omtalt sig selv som personlig assistent og presserådgiver for Carl Holst i sit cv på kommunikationsbureauet Kyster Presses hjemmeside. Hans oplysninger er dog fjernet fra hjemmesiden nu.

 9. Holst kaldte ham selv for "personlig assistent"

  Ekstra Bladet offentliggør sent onsdag et brev, der er underskrevet af Carl Holst og stilet til regeringens ansættelsesudvalg. Her beskriver forsvarsministeren, at Christian Ingemann Nielsen har fungeret som hans personlige assistent fra medio 2014 til juni i år.

  Regeringens ansættelsesudvalg består af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V).

 10. Holst beklager

  Forsvarsminister Carl Holst bekræfter torsdag, at hans nu særlige rådgiver Christian Ingemann Nielsen var hans assistent. Men han førte ikke valgkamp for Holst, lyder foreklaringen. 

  Forklaringen er lidt svær at hitte rede i: Holst siger, at Ingemann ikke var ansat til at være Holsts rådgiver. Det var ikke en del af stillingen. Men om Ingemann rent faktisk udførte rådgivnings- eller pressearbejde for Carl Holst under valgkampen, vil han hverken be- eller afkræfte.

  Her vil ministeren afvente den undersøgelse, som Region Syddanmark nu har iværksat. 

  Kilder: DR Syd, TV2 Fyn, JydskeVestkysten, Berlingske, Fyens Stiftstidende, Radio24syv, Vejle Amts Folkeblad, Ritzau

BLÅ BOG: Carl Holst

 • Navn: Carl Holst
 • Alder: 45 år
 • Født: 29. april 1970
 • Fødested: Rødding
 • Søn af forhenværende folketingsmedlem, borgmester i Rødding og forstander på Rødding Højskole Peder Holst.
 • Bopæl: Rødding
 • Uddannelse: Lærer
 • Erhvervskarriere:

  1996-2000:
  • Lærer ved Povlsbjerg Skole
 • 2004-2012: Formand for Team Danmark
 • Politisk karriere:

  1992:
  • Medlem af Venstres Hovedbestyrelse
  1994-2006:
  • Medlem af Sønderjyllands Amtsråd
  2000-2006:
  • Amtsborgmester i Sønderjyllands Amt
  2006-2015:
  • Regionsrådsformand i Region Syddanmark

  2010: Medlem af Venstres forretningsudvalg

  2010: Næstformand i Dansk Regioner

  2015: Medlem af Folketinget for Venstre

 • Civilstand: Gift. Har to sønner og en datter

 Kilder: ft.dk, Venstre  /ritzau/