Tag lederskab, Løkke!

I dag rejser Lars Løkke Rasmussen til Bruxelles, og der vil blive lyttet intenst til statsministerens budskaber. For denne gang kan Danmarks politiske valg fĂĄ reel og stor betydning for hele Europa. 

Situationen er nemlig den, at et stort flertal af europæiske lande nu er klar til at gennemføre det, der er den eneste mulige løsning på den aktuelle flygtningekrise: En samlet fælleseuropæisk løsning, der både indebærer massiv hjælp i nærområdet og fælles modtagecentre, så alle asylansøgere kan blive registreret med det samme.

Det er forudsætningen for at kunne sende ikke-flygtninge hjem og modtage de egentlige flygtninge ordentligt gennem en fair fordeling mellem landene. Jo mere flygtningekrisen spidser til, jo mere klart står det for alle lande, at der simpelthen ikke er nogen anden løsning end den europæiske. Hverken praktisk, politisk eller menneskeligt. Og det står ligeså klart, at alle de nævnte indsatser hænger sammen.

Ingen lande vil fx lægge jord til fælles modtagecentre, hvis der ikke samtidig er vedtaget en fordeling af flygtninge -  ellers ville disse fĂĄ lande jo skulle tage alle europæiske flygtninge. Derfor hænger EUs pakke sammen. Man kan file og skære lidt, men man kan ikke fjerne hele elementer fra pakken. Og derfor nærmer vi os ogsĂĄ en situation, hvor det kun er en hĂĄndfuld europæiske lande, der stædigt modsætter sig at diskutere en sĂĄdan samlet løsning.

Et af disse lande er Danmark. Det er grunden til, at det ville have signifikant betydning for hele EU, hvis Lars Løkke Rasmussen rankede ryggen og fandt det politiske lederskab frem og dermed lagde maksimalt pres på de allersidste lande.

Alternativet er næsten ikke til at tænke på: At Danmark skulle tage aktivt medansvar for, at en fælles europæisk løsning ikke lader sig gøre. Udover historiens hårde dom og det medansvar vi også tager for tusindvis af ulykkelige menneskeskæbner og en regulær krise i EU, vil det være helt ubærligt, fordi det så indlysende også er i Danmarks egen interesse at få en fælles europæisk løsning.

Vi er et af de lande, der under alle omstændigheder kommer til at modtage mange flygtninge, og vi har brug for at flere lande tager ansvar, så EU samlet kan løfte opgaven og præstere en værdig hjælp til flygtningene.

Af alle disse grunde har vi brug for, at Danmarks statsminister træder i karakter og udviser lederskab. Når man tager magten, vil man noglegange opleve, at historien banker på og man møder de valg, der vil forme ens eftermæle. Den tid er kommet til Danmarks statsminister. Tag lederskab, Lars Løkke.