Politik

Ombudsmanden afviser væsentlige retsbrud i Eritrea-sag

Folketingets Ombudsmand afviser væsentlige retsbrud, men kritiserer Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet i den såkaldte Eritrea-sag.

Det oplyser ombudsmanden i en pressemeddelelse tirsdag.

- Jeg har ikke grundlag for at antage, at der rent faktisk er sket væsentlige retsbrud. 

- Men jeg peger på nogle forhold, som synes at have bidraget til et problematisk indtryk af myndighedernes håndtering af sagen, og dermed påvirket tilliden til dem, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen

- De har for mig at se udsat sig selv for mistanke om urent trav.

Tilbage i februar i år fortalte ombudsmanden, at man ville gennemgå akterne i den såkaldte Eritrea-sag for at danne sig et overblik over, om der er behov for en egentlig undersøgelse af det efterhånden spegede kompleks.

Blandt de mange spørgsmål, der er rejst i sagen, er det mest omdiskuterede, om der foregik en eller anden form for politisk indblanding i Udlændingestyrelsens beslutning om at iværksætte den siden hen stærkt kritiserede landerapport om Eritrea.

- Myndigheder skal ikke bare følge reglerne – de skal også gøre det på en måde, som understøtter borgernes tillid til systemet, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har levet op til dette grundlæggende princip i Eritrea-sagen.

Skal forholde sig til kritikken

Ombudsmanden har nu bedt Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet forholde sig til kritikken inden, der er gået seks uger.

Udlændingestyrelsens rapport - der lagde op til, at flere eritreere kunne sendes hjem - blev kritiseret af såvel dens oprindelige hovedforfattere samt en række af de medvirkende kilder for at fordreje citater og sågar for at være "et makværk".

Og da det kom frem, at den daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) turnerede med udsagn om, at det var hende selv, der havde sat arbejdet med rapporten i gang, så ramte sagen for alvor landets medier.

Samtidig har rapportens kritiske forfattere fået underkendt de advarsler, som Udlændingestyrelsen gav dem i det ophedede forløb omkring rapportens udarbejdelse.

Lige her kan du blive klogere på hele Eritrea-sagen.