Politik

Helle Thorning-Schmidt indstilles til toppost i FN

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt er regeringens - og dermed Danmarks - kandidat til stillingen som ny flygtningehøjkommissær i FN. Det erfarer TV 2.

- Vi hører, at man er ganske tæt på at melde ud, at hun er kandidat. Når man melder det ud i diplomatiet, er det fordi, man er med i opløbet, så er man tæt på, siger TV 2's politisk redaktør Anders Langballe.

- Om hun får posten er for tidligt at sige, men man vurderer i systemet, at hun er så tæt på, at man vil melde det officielt ud. Præcis hvornår det sker, ved vi ikke, men jeg tror, det sker inden for kort tid - formentlig inden for det næste døgn.

Oplagt kandidat

Siden valgnederlaget den 18. juni, hvor rød blok mistede magten og dermed også statsministerposten, har Helle Thorning-Schmidt siddet i Folketingets præsidium. 

Men den stilling kan altså nu blive skiftet ud med en stilling som FN’s flygtningehøjkommissær, når den nuværende portugisiske højkommissær António Guterres skal afløses.

- Thorning har en international profil og en statsminister post med i ballasten. Når man får en post så højt oppe i FN-systemet, som flygtningehøjkommissærposten er, så har man en stor politisk karriere bag sig. Der er en vis forståelse for, i hvert fald i det danske diplomati, at det er Skandinaviens tur til at besætte posten. Med Helle Thornings erfaring er hun en oplagt kandidat, vurderer diplomatiet, siger Anders Langballe.

En stor fornøjelse

Kommissariatets primære opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse. I alt er der ansat 7.600 medarbejdere fordelt på 125 lande i kommissariatet.

I Dansk Flygtningehjælp glæder generelsekretær Andreas Kamm sig over nyheden.

- Det er klart, at som dansk organisation vil vi være stolte af, hvis Danmark kan besætte den her post. Det vil være en stor fornøjelse at skulle samarbejde med en højkommissær, der kommer herfra.

Han understreger samtidig, at det er en stor og vigtig post - særligt som billedet ser ud i dag. 

- Som flygtningesituationen har udviklet sig, er det virkelig en post, der kræver gennemslagskraft. Jeg er sikker på, at med det Helle Thorning har med i bagagen, så har hun gode muligheder for at gøre UNHCR stærkere, siger Andreas Kamm og forklarer, at de nordiske lande er kendt for at have en god indfaldsvinkel til humanitært arbejde rundt omkring i verden. 

- Det er et kæmpe og super vigtigt job, understreger generalsekretæren. 

Anden dansker på posten

Lykkedes det Helle Thorning-Schmidt at få den prestigefyldte stilling, bliver hun den anden danske politiker, der bestrider posten.

Den tidligere statsminister og Venstre-formand Poul Hartling blev efter et valgnederlag i 1977 valgt til posten, hvor han sad fra 1978 til 1985. I 1981 modtog han Nobels Fredspris på vegne af FN's flygtningearbejde.

UNHCR er særligt i vælten i disse år, hvor Europa og store dele af verden står over for de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig. 

Så sent som for to uger siden var António Guterres ude med en hård kritik af EU-landenes håndtering af flygtningekrisen.

Hvad er FN's flygtningeorgan UNHCR?

* UNHCR, der er til stede i 123 lande, arbejder med at hjælpe verdens flygtninge, og som flygtningehøjkommissær er man diplomatisk topchef for UNHCR.

* UNHCR står for Office of the United Nations High Commissioner for Refugees og bliver på dansk kaldt FN's Flygtningehøjkommissariat.

* Flygtningehøjkommissariatet blev etableret 14. december i 1950. Organets primære opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.

* I øjeblikket er det den tidligere portugisiske premierminister António Guterres, som er FN's flygtningehøjkommissær. Den 66-årige portugiser har siddet på posten siden 2005 og er den 10. af slagsen.

* UNHCR har også haft en dansk flygtningehøjkommissær. Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V), som var den femte flygtningehøjkommissær, bestred posten fra 1978 til 1985.

* UNHCR arbejder i 123 lande og har mere end 9300 ansatte.

* Næsten 55 millioner flygtninge, hjemsendte, internt fordrevne og statsløse personer får i øjeblikket beskyttelse og hjælp fra UNHCR.

* Flygtningeorganet er to gange blevet tildelt Nobels Fredspris. Første gang i 1954 og anden gang i 1981.

Kilder: UNHCR, nobelprize.org, Ritzau