Politik

Partier lægger pres på ministeren: Intern undersøgelse af Skat er ikke nok

Det duer ikke, at Skatteministeriet skal undersøge Skat i sagen om udbetaling af 6,2 milliarder kroner til udenlandske svindlere, og derfor må der en uvildig undersøgelse til.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, SF og Det Konservative Folkeparti, efter skatteminister Karsten Lauritzen har givet Skatteministeriets interne revision fire uger til at komme med en afgørelse i sagen.

De fire partier er ikke sikre på, at den interne undersøgelse, der er sat i gang, vil være i stand til at placere et ansvar for svindelsagen, som Skats egen interne revision både i 2010 og 2013 advarede mod kunne ske. Og derfor må øjne udefra se på sagen, mener de fire partier.

Budene på, hvordan det skal foregå, er dog lidt forskellige.

Hos SF og Dansk Folkeparti foreslår man, at det skal være Rigsrevisionen, der forestår undersøgelsen.

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær siger:

- Vi synes, det er helt katastrofalt, at det kan lykkes at svindle den danske stat for så mange penge, men vi synes også, der er behov for, at der kommer nogle eksterne folk til at komme med en uvildig undersøgelse af det her. Og det synes jeg meget vel kan være Rigsrevisionen, som er en uvildig instans, siger Dennis Flydtkjær til TV 2.

Rigsrevision er en statslig revisionsmyndighed, der uafhængigt af Folketinget arbejder for at sikre og udøve den parlamentariske kontrol i Danmark, så statsforvaltningen bliver så effektiv som mulig.

Konservative kræver advokatundersøgelse

Hos Liberal Alliance er skatteordfører Merete Riisager optaget af, at få placeret et personansvar hos de ledere i Skat, der ikke i tide har fået stoppet svindlen. Samme interesse har man ikke hos Det Konservative Folkeparti.

Her vil skatteordfører Brian Mikkelsen hellere fokusere på, at lignende sager ikke kommer til at ske igen.

- Vi vil have en uafhængig advokatundersøgelse, så vi kan få klarlagt, hvordan svindlen kunne lade sig gøre, siger Brian Mikkelsen til Jyllands-Posten og tilføjer:

- Om sagen skal have konsekvenser for nogen, bør vi afvente en uvildig advokatundersøgelse, siger han.

Over for Jyllands-Posten udelukker skatteminister Karsten Lauritzen ikke, at der kan blive behov for flere undersøgelser, hvis den interne ikke viser sig at være tilstrækkelig.

Udbetalingen af de 6,2 milliarder kroner til udenlandske svindlere har angiveligt fundet sted, fordi udbytteskat er blevet udbetalt ved hjælp af forfalsket dokumentation.