Politik

V-top ryster på hovedet over opdatering: Ualmindelig tåbelig

Da Muhammedkrisen var på sit højeste, blev der flere gange sat ild til Dannebrog i Mellemøsten. I dag står vi med en massiv udfordring med at håndtere flygtningestrømmene til Europa. Og de to begivenheder er der en lige linje imellem.

Det mener i hvert fald Thomas Bak, der er medlem af Fredensborg Byråd og Region Hovedstaden for Venstre.

– Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Hvem brændte for ti år siden Dannebrog af og angreb danske ambassader? Og hvem vil nu gerne have asyl/immigrere til Danmark, skrev han i aftes på sin Facebook-profil.

Og det har allerede vakt debat.

– Thomas, undskyld, men det er så dumt det der. Men må jeg så ikke spørge dig: i nat har nogen brændt en bus af og skrevet trusler ved et flygtningecenter. Det er formodentlig danskere, det har gjort det? Bærer vi alle ansvaret for det, spørger Lise Müller, der er regionsrådsmedlem i Hovedstaden for SF.

Begejstringen over Venstre-politikerens udmelding er til også at overse i partitoppen på Christiansborg.

– Jeg synes det er en ualmindelig tåbelig opdatering, og jeg kan fuldstændig afvise, at det har noget som helst med Venstres politik at gøre. Det har jeg også meddelt Thomas Bak, siger partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til TV 2. 

Rohde: Det er primitivt og dumt 

Jens Rohde, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, har tidligere advokeret for, at Venstre må skifte linje i udlændingedebatten. Han er mildt sagt heller ikke begejstret.

– Det er primitivt og dumt at skrive sådan. Det fortæller noget om, at debatten er skredet, så man kan tillade sig at sige alt og komme med urimelige generaliseringer. Thomas Bak kan slet ikke vide, om der er et personsammenfald mellem dem, der brændte flag af og dem, der søger asyl. Og ved han det, bør han fremlægge dokumentationen, siger Jens Rohde til TV 2.

Han mener, at man som liberal er forpligtet til at imødegå den slags ”hovedrystende udmeldinger”. Og ryste på hovedet, det gør Michael Gatten (V) også. Han er medlem af Københavns Borgerrepræsentation og er en anden af de Venstre-folk, der har kritiseret tonen i udlændingedebatten. 

– Det er desværre blevet helt legalt at skærpe tonen og sparke nedad. Der er ingen anstændighed, og det bliver kun værre. De af os, der taler for at der er en anden vej, hvor vi hjælper mennesker i ubeskrivelig frygtelig nød bliver udråbt som virkelighedsfjerne og pladderhumanister, siger han til TV 2.

- Ja, jeg generaliserer

Hovedpersonen selv, Thomas Bak, erkender, at han generaliserer.

– Selvfølgelig ved jeg ikke om det er den enkelte asylansøger, der i dag er på vej op gennem Europa, om han stod og var med i det. Men fakta er, at syrere nu flygter mod Europa for at få sikkerhed. Det synes jeg, der er et skisma imellem, når man før har fravalgt vestlige værdier. Danmark er ikke et tagselvbord i forhold til værdier, siger han til TV 2.

Men er det ikke urimeligt, at du skærer alle syrere over en kam på den måde? – Det kan godt være, jeg har formuleret mig uheldigt, men hvis der blev brændt 200 busser af i Danmark hvert nat, ville jeg også sige, at danskerne generelt har et ansvar.

En af de vestlige værdier, som Thomas Bak særligt betoner er ytringsfriheden.

– Jeg har lov til at sige noget dumt uden at frygte, at regimet sender nogle folk efter mig, siger han.