Politik

V fanget i eget løfte: Boligjob-ordning er dyr og ueffektiv

Venstre var måske lidt for vakse ved havelågen, da partiet før valget lovede at genindføre boligjobordningen, hvis partiet fik regeringsmagten.

- Det er et valgløfte. Man kunne med rette anklage os for løftebrud, hvis vi ikke genindførte boligjobordningen. Derfor vælger vi så at gøre det - også selv om det ikke har den samme beskæftigelsesmæssige effekt som det tidligere har haft, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et samråd i dag i Folketingets skatteudvalg. 

Ordningen, der giver fradrag til en række håndværks- og serviceydelser som udskiftning af vinduer og rengøring, er nu blevet genindført med tilbagevirkende kraft fra 1. januar med et bredt politisk flertal, der de kommende år vil gøre ordningen mere grøn.

Fadderne til boligjobordningen var SR-regeringen. Men det var dengang. I dag er Socialdemokraterne imod, fordi konjunkturerne nu ser lysere ud. Partiets skatteordfører Jesper Petersen havde derfor kaldt skatteministeren i samråd for at få klarhed over, om skatteministeren mener det samme som sit ministerium.

Konsulenthuset Damvad konkluderede tilbage i maj i en evaluering af ordningen, som Skatteministeriet havde bestilt, at effekterne af ordningen var til at overse. Dengang stod Venstres ordfører imidlertid fast – og det gør ministeren også i dag. 

S: Lemfældig omgang med skatteydernes penge

Ministeren havde ingen tal med. De er ikke lavet. Men Dansk Byggeri skyder over målet, når organisationen taler om, at ordningen har skabt 5.000 jobs, erkender ministeren. Hans egen partiformand, Lars Løkke Rasmussen (V), nævnte ellers tallet flittigt under valgkampen, men det tager ikke højde for, at et øget forbrug af håndværker- og serviceydelser kan betyde mindre forbrug andre steder – og at det derfor kan koste job i andre sektorer.

- Man kunne have brugt pengene anderledes og bedre og skabt flere jobs. Vi sætter valgløftet over det faktum, at man godt kunne have skabt jobsene billigere, erkender skatteministeren.

Den forklaring har Jesper Petersen ikke det store til overs for.

– Det er lemfældig omgang med både argumentation og skatteydernes penge, siger han.

Ordningen vurderes ifølge Finansministeriet og Skatteministeriet, at ordningen gav omkring 1.000 job og 1.500 job i 2014. Omkring en halv million danskere har benyttet ordningen. Genindførelsen af den koster alene i år 1,1 milliarder kroner.