Politik

Danmark skal købe kampfly for milliarder: I nat nedbrændte favorittens simulator

Favoritten i kampen om at blive Danmarks nye kampfly, Lockheeds Martins Joint Strike Fighter eller F-35, er natten til fredag brændt ned på en mark i Roskilde.

I anledning af Roskilde Air Show har de tre fly-kandidater fløjet og kørt deres kampfly ind til demonstration, men da favoritten, Joint Strike Fighter, endnu ikke er klar til at gå på vingerne, har man i stedet stillet med en flysimulator. Men selv ikke flysimulatoren kan altså nu afprøves, da den er gået op i røg. Der findes kun fire simulatorer som denne i hele verden, og nu er den ene altså brændt ned til grunden.

Firmaet bag flyet, Lockheed Martin, vil ikke sige noget nærmere om, hvad der er sket, men har sendt en skriftlig udtalelse til TV 2.

- Vi kan bekræfte, at en ildebrand har ødelagt Lockheed Martins udstilling på weekendens Roskilde Air Show, men på dette tidelige tidspunkt er det for tidligt at spekulere I årsagen. Men det glæder os at kunne bekræfte, at ingen ansatte eller andre er kommet noget til, skriver de.

Udover Joint Strike Fighteren, som man så altså nu ikke får lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med, så deltager også europæiske Eurofighter Typhoon og den anden amerikanske kandidat F-18 Super Hornet.

F-35 Joint Strike Fighter har været udsat for en del kritik. For nogle måneder siden kunne Ingeniøren beskrive, hvordan flyet er hjemsøgt af alvorlige problemer med høj brandrisiko, ukontrollerede handlinger ved høje hastigheder og ringe nøjagtighed.

I løbet af efteråret skal Folketinget beslutte, hvilke kampfly Danmark skal indkøbe for 20-30 milliarder kroner af.

Herunder ses brandtomten i Roskilde. Ved siden af ses en af de andre kandidater, Eurofighter, der også skal demonstreres i weekenden.

{navn}{kaelenavn}

Producent:{producent}
Fløj første gang:{foerste_flyvning}
Operationelt: {operationelt}
Max vægt (ton): {maxvaegt_ton}
{maxvaegt_ton_max} t
Længde (meter): {laengde_meter}
{laengde_meter_max} m
Vingespænd (meter): {vingespaend}
{vingespaend_max} m
Topfart (km/t): {topfart_kmt}
{topfart_kmt_max} km/t
Våbenstationer (stk): {vaabenstationer}
{vaabenstationer_max} stk
Antal motorer (stk): {antal_motorer}
{antal_motorer_max} stk
Rækkevidde (km): {raekkevidde_km}
{raekkevidde_km_max} km
Anvendes af: {bruges_af}
{embed_url}
{ekspertvurdering}
- Andreas Krog, nytkampfly.dk