Politik

Støjbergs annoncer snart klar: Det skal de indeholde

Integrationsminister Inger Støjberg løfter nu lidt mere af sløret for de annoncer, regeringen har planer om at indrykke i udenlandske aviser med det formål at afskrække asylansøgere fra at komme til Danmark. 

Annoncerne skal lanceres i forbindelse med en ny lovgivning på området, og det betyder, at annoncerne kan finde vej til aviserne i slutningen af august eller starten af september. 

Det fortæller Inger Støjberg tirsdag morgen i Go' Morgen Danmark. 

- Det bliver en beskrivelse af reglerne i Danmark. For der florerer skemaer blandt menneskesmuglere, som gør regnestykket op for de forskellige lande mht. ydelser og familiesammenføring. Men menneskesmuglere er enormt kyniske. De sælger en vare og tjener styrtende med penge, siger hun. 

Men vil annoncen batte noget?

- De andre lande gør bare det samme, siger Inger Støjberg og påpeger at Tyskland, Norge, Østrig og senest England har lavet lignende tiltag. 

Hun afviser kritikken fra bl.a forsker Martin Lindberg Pedersen, som påpeger, at der ikke findes data, som underbygger regeringens påstand om, at der bliver spekuleret i, hvilke lande, det er mest gunstigt at komme til. Lindberg Pedersen påpeger bl.a. at Frontex, det europæiske grænsepoliti, har afvist, at man har undersøgt det - undersøgelser, som regeringen bl.a. læner sig op af. 

- Jeg har besøgt Frontex og der fik jeg bl,a. udleveret et skema, hvor man sammenligner en række forskellige lande. Og det er noget, der florerer mellem immigranter, siger Inger Støjberg og understreger igen:

- Opholdsvilkår har en betydning. Det er det, jeg har sagt igennem hele valgkampen. Det har jeg sagt efterfølgende og det siger jeg igen nu. Derfor halverer vi nu ydelserne. 

Samtidig erkender hun, at der er andre ting, som også har betydning for, hvilke lande flygtninge vælger, bl.a. netværk i landet.

Men kan vi være det bekendt?

- Man skal forholde sig til virkeligheden. Vi får flere syriske flygtninge til Danmark, end man gør i andre lande. Der kom flere syriske flygtninge til Danmark end der gjorde til 15 EU-lande tilsammen. Det er bl.a. Polen, som mange skal rejse igennem for at komme til Danmark, Tyskland, Norge og England. Der er en grund til det. Og det er forskellen i ydelser, siger hun.

- Det kan godt være, man er uenige med mig i min politik. Men andre mangler at forholde sig til, hvad stiller vi op med den enorme flygtningestrøm? Vi når aldrig videre, hvis vi ikke har svaret på, hvad vi gør nu og her.