Politik

EL lægger pres på Holst: Drop dit eftervederlag

Forsvarsminister Carl Holst (V) er grådig, når han takker ja til det såkaldte eftervederlag på 833.040 kroner, han har ret til i sin egenskab af tidligere formand for Region Syddanmark.

Det mener Enhedslisten i regionsrådet, der på næste regionsrådsmøde den 25. august søger de andre partiers opbakning til en klar opfordring til rådets tidligere formand.

– Regionsrådet vil opfordre Carl Holst til at sige nej til at modtage 833.040 kroner i eftervederlag fra Region Syddanmark, hedder det i forslaget, der får opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og SF. De fire partier har i alt ni mandater i det 41 mandater store regionsråd. 

Enhedslistens regionsrådsmedlem Vibeke Syppli Enrum, der står bag forslaget, mener, at Holsts beslutning om at få vederlaget er et tegn på svigtende politisk dømmekraft.

– Carl Holst skulle forestille at komme med noget ny energi i landspolitik, men han når knapt lige at lande inden han har fingrene i kagekassen.  Jeg tror slet ikke han er klar over hvad sådan noget her betyder for almindelige mennesker. Selv om det er legalt, så er det brænde på bålet til politikerleden, siger hun til TV 2.

Carl Holst følger reglerne til punkt og prikke. Så er der vel ikke meget at komme efter? – Jeg synes, reglerne skal laves om. Men selv om de er der, så har man jo ret til at sige nej tak til pengene. Der er jo en intention med reglen, og den er ikke, at når man går fra et politisk job til et andet, så skal man have i hoved og et vist andet sted, siger Vibeke Syppli Enrum.

Hun fremhæver tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen (S) som et eksempel på, at man godt kan sige nej. Da Wammen stoppede som borgmester i Aarhus for at hellige sig sin landspolitiske karriere, gav han afkald på cirka 200.000 kroner i eftervederlag. En beslutning, der fik Venstres leder i Aarhus Byråd, Bünyamin Simsek, til at beskylde ham for at lave et "PR-stunt". Set med Enhedslistens briller var det dog den helt korrekte beslutning. For partiet handler det både om moral og ussel mammon. 

– Det er et moralsk spørgsmål, og det er en trussel mod demokratiet i den forstand, at borgere ikke gider stemme, når politikerne opfører sig sådan, når de bliver valgt. Det handler om princippet, men det handler selvfølgelig også om, at det er en pæn sum penge. Havde han fået 50.000 kroner, havde sagen været en anden, siger Vibeke Syppli Enrum. 

Som svar på kritikken svarer Carl Holst selv, at han har valgt at følge de gældende regler.

- Jeg tror ikke, at der skal startes en politisk kamp om, hvem der skal frasige sig mest muligt løn. Jeg vil heller ikke frasige mig noget af min ministerløn. Der er en vederlagskommission, der er ved at se på lønningerne til regionsrådsformænd, borgmestre, folketingsmedlemmer og ministre. Og der afventer jeg resultatet.

- Men jeg følger de regler, der er, og den ramme der er for det, jeg er berettiget til, siger Carl Holst til TV 2.

S: Må være op til ham selv

Hos Socialdemokraterne, Venstre og Det Konservative Folkeparti i regionsrådet i Syddanmark ser man ikke helt sådan på sagen.

Formanden for innovationsudvalget i Syddanmark, Karsten Uno Petersen (S), erkender at Carl Holst udnytter et hul i loven. Man han vil ikke blande sig.

– Det må være op til hans moral, om han vil udnytte det hul i loven, siger han, der ikke støtter forslaget, siger han til TV 2.

Venstres Bo Libergren ønsker ikke at kommentere sagen, mens Liberal Alliance ikke har taget endeligt stilling. Løsgængeren Holger Gorm Nielsen, der tidligere repræsenterede Dansk Folkeparti, opfordrer Carl Holst til at afstå fra vederlaget – men vil alligevel ikke stemme for Enhedslistens forslag. Heller ikke Radikale Venstres enlige medlem af regionsrådet, Kristian Grønbæk Andersen, bakker op om forslaget.