Politik

Dommerforening om DF-forslag: Hvor kommer mistilliden fra?

Hør hele interviewet med Peter Skaarup øverst i artiklen

Der skal indføres kontrol med domstolene, så politikerne kan finde ud af, om der afsiges domme, der er for milde.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil have justitsminister Søren Pind til at sørge for, at der i fremtiden bliver udarbejdet kvartalsvise opgørelser over de afsagte domme, skriver Jyllands-Posten.

Forslaget vækker stor undren i Den Danske Dommerforening.

- Jeg forstår ikke rigtig forslaget og for mig at se, at der tale om mistillid til domstolenes virksomhed. Det er min opfattelse, at vi dømmer helt i overensstemmelse med det, som Folketinget ønsker, siger formand for foreningen, Mikael Sjöberg, til TV 2.

Flere enkeltsager vidner om milde straffe

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er der brug for at finde ud af, om retspraksis ligger for lavt i forhold til de strafferammer, som politikerne har vedtaget. Det tegner flere enkeltsager nemlig et billede af, mener han.

- Der findes domme afsagt, hvor de fleste mennesker vil sige, at det lyder helt forkert. Under valgkampen hørte vi om en sag med en 39-årig taxachauffør, der havde voldtaget en 16-årig kvindelig kunde. Han fik et års fængsel, selv om han havde noget andet på samvittigheden. Her siger de fleste mennesker, at der er noget galt.

- Derfor vil vi have kvartalsoversigter over, hvordan straffene falder ud, og så sammenligner vi med strafferammen og ser, om det er et mønster, at man næsten altid dømmer nede i den lave ende af registeret, siger han til TV 2.

Dommerforening: Politikerne kender ikke baggrunden for en dom

Holde tesen vand, vil Dansk Folkeparti kræve, at det indføres i loven, hvor hård straffen som minimum skal være, skriver Jyllands-Posten.

Til TV 2 siger Peter Skaarup:

- Så er der brug for, at vi strammer skruen på nogle centrale områder som personfarlig kriminalitet, først og fremmest vold, voldtægt og indbrud. Ting, der er så krækende for mange mennesker. For dem er det vigtigt, at vi får sat meget mere kontant ind over dem, der forbryder sig mod systemet.

Forslaget om minimumsstraffe er Den Danske Dommerforening lodret uenig i.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi fra dommerforeningens side altid har været modstandere af minimumsstraffe. Hvis man indfører det, så fjerner man fuldstændig det skøn, som er overladt til domstolene at vurdere i de konkrete tilfælde, siger Mikael Sjöberg til TV 2.

- Politikerne kender jo ikke altid hele baggrunden for den sag, der afgøres. Den afgøres jo konkret af en dommer og oftest to domsmænd, og det kræver, at man kender hele sagen, før man kan vurdere om strafudmålingen er rigtig.

Venstre er ikke med

Heller ikke regeringen bakker op om Dansk Folkepartis forslag om kvartalsvise opgørelser. Det siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

- Der er så mange individuelle omstændigheder i hver eneste straffesag, som der tages hensyn til. Derfor vil sådanne opgørelser give et forkert indtryk.

- Vi synes, det er en god ide at vi får belyst strafniveauene, så det er udelukkende et spørgsmål om, hvordan det skal ske. Altså om det skal ske ved, at man dokumenterer de domme, og man kan se de omstændigheder, som er indgået i dommen, eller om det skal ske ved kvartalsvise oversigter. Det sidste tror jeg ikke rigtig på vil give den korrekte belysning af sagen, siger han til TV 2.