Politik

Blå blok vil kontrollere de danske domstole

Politikerne skal en gang i kvartalet have indblik i de straffe, dommerne idømmer forbrydere, så politikerne får dokumentation i forhold til at kunne handle på domme, der eventuelt er for milde.

Det kræver Dansk Folkeparti med støtte fra Venstre og Konservative ifølge Jyllands-Posten.

DF ønsker, at justitsminister Søren Pind (V) indfører en ny kontrol med domstolene, så der i fremtiden bliver udarbejdet kvartalsvise opgørelser over de afsagte domme.

- Med en ny regering er det vigtigt, at vi får sat skik på det her område fra starten, siger næstformand Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

- Personfarlig kriminalitet som vold, voldtægter og vanvidsbilisme bliver ikke straffet hårdt nok, fordi retspraksis ligger for lavt i forhold til de muligheder, der er i strafferammerne, siger han.

Hvis de nye kontrolopgørelser viser, at straffene rent faktisk er mildere, end det politiske flertal ønsker, vil DF kræve flere minimumstraffe.

Det betyder, at man skriver ind i loven, hvor hård straffen som minimum skal være for en bestemt forbrydelse.

Den Danske Dommerforening er ifølge foreningens formand, Mikael Sjöberg, lodret uenig i behovet for både kontrol og minimumstraffe.

- Jeg er overbevist om, at vi dømmer, som befolkningen og den overvejende del af Folketinget gerne vil have.

- Derfor er sådan en kontrolforanstaltning helt unødvendig. De er velkommen til at gøre det, men pengene kunne bruges bedre på mange andre ting, siger formand Mikael Sjöberg til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne er imod forslaget.