Politik

Sundhedsminister: Der skal være råd til ny medicin

Debatten om, hvorvidt den danske stat skal betale milliarder for livsforlængende medicin til patienter med alvorlige kroniske sygdomme har været intens.

Politikere og fagfolk diskuterer - efter meldinger om, at et nyt lægemiddel, Orkambi, mod den sjældne og arvelige sygdom, cystisk fibrose, er på vej til Danmark - hvorvidt det skal være staten, der betaler medicinen. Lægemidlet Orkambi koster lidt over to millioner kroner om året per patient og standser ikke sygdommen, men holder symptomerne nede.

I 19-Nyhederne sagde sundhedsminister Sophie Løhde (V), at der skal være råd til at staten finansierer den livsforlængende medicin samtidig med der bliver ansat flere læger og sygeplejersker:

- Jeg synes ikke, at det skal være et enten eller – det skal være et både og. Derfor skal vi selvfølgelig også have råd til at ibrugtage ny sygehusmedicin i det danske sygehusvæsen, fordi det er sådan set med til at sikre, at nogle patienter der tidligere enten døde af deres sygdomme eller blev stærkt invaliderede, de kommer til at få noget, der minder om et normalt liv.

10-årige Julius Baldus-Kunze er en af cirka 470 danskere, der lider af sygdommen cystisk fibrose.

Efter at sundhedsministeren var bekendt med den unge drengs historie, sagde hun:

- På spørgsmålet om, hvorvidt Julius han skal have en bedre behandling, så han kan blive forsker og 108 år, hvis han ellers er god, der er svaret ja.

Og fortsatte:

- Jeg synes det er vigtigt, at vi også fortsat har råd til at ibrugtage ny sygehusmedicin. Det skal vi have råd til samtidig med, at vi også kommer til at få flere sygeplejersker og læger på sygehusene i de kommende år.

Intet prioriteringsinstitut

Ministeren understreger, at regeringen ikke har planer om at indføre et prioriteringsinstitut, der skal prioritere, hvilken medicin - og om det skal være den dyreste og bedste - sundhedsvæsnet skal indkøbe og benytte sig af.

Netop et prioriteringsinstitut har ellers været foreslået af både Alternativet og SF.

SF mener, at det skal være op til politikerne på Christiansborg at vurdere, om et givent medicinsk præparat skal med på finansloven, eller om det er for dyrt.

Se interview med sundhedsminister Sophie Løhde (V) øverst i artiklen.