Ny måling: Løkke taber terræn til Mette Frederiksen

Det går igen tilbage med troværdigheden for den nye statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det var ellers lige gået fremad for Venstre-formanden inden valget, hvor en måling viste, at Lars Løkke Rasmussens troværdighed lå på det højeste niveau i to år. 

Dengang svarede 31 procent, at Venstre-formanden var mere troværdig end daværende S-formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Men sat overfor den nye S-formand Mette Frederiksen vurderer vælgerne igen, at Løkke er langt mindre troværdig end S-formanden. Nu er det kun 18 procent, der peger på Lars Løkke som den mest troværdige, mens 50 procent har mere tillid til Mette Frederiksen. 27 procent mener, at de to er lige troværdige eller utroværdige.

I den seneste måling stod Løkke over for Thorning, som 46 procent af danskerne vurderede som værende mere troværdig end Løkke. Så Mette Frederiksen bliver altså vurderet højere over for Løkkes end sin forgænger. 

Mette Frederiksen-effekten

Den øgede forskel mellem S- og V-formændene har mere med Mette Frederiksens person at gøre end noget Løkke har gjort, vurderer politisk redaktør på Politiken, Jesper Thobo-Carlsen.

- Mette Frederiksen har arvet en fordel fra Thorning ved at have en modstander, der har problemer med troværdigheden. Men hun udbygger forspringet, og det kan man næsten kun tilskrive det, hun selv kommer med. Jeg kan ikke se, at Løkke siden valget har begået mange fejl. Med sin ydmyge tilgang til regeringsdannelsen har han ikke sat noget troværdighed til. Så forskellen, som er pænt markant, må tilskrives det Mette Frederiksen som person har med i forhold til Thorning, siger han.

Ifølge Jesper Thobo-Carlsen har Mette Frederiksen bevæget sig mod højre i de senere år, hvilket altså også betyder, at hun nu appellerer bredere. For når 50 procent ser hende som mere troværdig, må der også være borgerlige vælgere, der har respekt for hende. 

- Det er også en kroning af hendes personlige udvikling, hvor hun som politiker har stået i spidsen for nogle kontroversielle reformer på beskæftigelsesområdet og svære opgaver i Justitsministeriet, hvor hun nok har scoret point hos nogle borgerlige vælgere. Og så kommer Mette Frederiksen med en større autencitet end mange andre politikere - også end Thorning havde. Mange har en oplevelse af, at argumentation, grundholdninger og synspunkter hænger sammen i en logisk kæde. Man kan mærke, hvor hun kommer fra, og hvad hun føler, når hun danner sig en holdning. Den autencitet er et sted, hvor hun er stærkere end Thorning, siger Jesper Thobo-Carlsen.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter