Politik

Presset lagmand udskriver valg på Færøerne

Den færøske regeringschef Kaj Leo Holm Johannesen åbnede i dag - på færingernes nationaldag, Olai-dagen - Lagtinget efter sommerferien. I sin åbningstale udskrev han valg til Lagtinget, der skal afholdes tirsdag den første september. 

Valgudskrivelsen kommer efter en periode, hvor lagmanden og hans parti har været under et massivt pres. 

Kaj Leo Holm Johannesen er blevet taget i at tale usandt i Lagtinget vedrørende en sag om en undersøisk tunnel.  

Valg tre måneder før tid

Sagen er blevet undersøgt af Folketingets tidligere ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen. 

- Han konkluderede for en måned siden, at lagmanden var kommet med urigtige oplysninger med vilje. Så han har været under stort pres, og den eneste grund til, at valget ikke er udskrevet tidligere, er, at der har været sommerferie, vurderer Uni Holm Johannesen, journalist på Kringvarp Føroya, der er det færøske nationale radio og fjernsyn.

Gammeltoft-Hansen mente ikke, at lagmandens ageren var så graverende, at der kunne rejses en rigsretssag. Men undersøgelsen er altså en af flere sager, der nu får lagmanden til at udskrive valg tre måneder før tid.

Valget skulle udskrives senest 29. oktober. 

Meningsmålinger: Socialdemokrater vinder

Kaj Leo Holm Johannesen er formand for Sambandspartiet (Sambandsflokkurin, red.), der vil beholde Rigsfællesskabet, som det er. 

Men partiet tabte folketingsvalget på Færøerne, hvilket har lagt yderligere pres på regeringslederen. 

- Ifølge meningsmålingerne kommer socialdemokraterne til at vinde. Oppositionspartierne står stærkt, og det er socialdemokraterne og republikanerne. Sidstnævnte vil løsrive Færøerne fra Danmark, og det vil socialdemokraterne ikke. Så man ved ikke, om de to partier vil kunne samarbejde efter valget, forklarer Uni Holm Johannesen

- Så Sambandspartiet kan godt ende i regering med socialdemokraterne, fordi begge partier vil bevare Rigsfællesskabet, som vi kender det i dag. 

Kritik: Ikke trukket sig som lagmand

Uanset hvad vil Kaj Leo Holm Johannesen komme til at være forhandlingsleder, når en ny regering skal finde sammen efter lagtingsvalget. 

- Det er ret problematisk: Han har udskrevet valg, men ikke trukket sig som lagmand. Mange troede ellers, at det var en naturlig konsekvens af Gammeltoft-Hansens undersøgelse, at han trak sig. Men det gjorde han ikke. Så han kommer til at føre forhandlingerne efter valget. Sådan er vores system. Oppostionen er selvfølgelig ikke tilfreds, siger den færøske journalist.

Lagtingsvalget kan ændre på, hvem der sidder i Folketinget. Hvis republikanerne vinder valget, vil de to færøske mandater sandsynligvis tage sæde i Landsstyret i stedet og sende afløsere til Christiansborg.