Politik

Regeringen sætter en stopper for krigsfangeundersøgelse

Danskerne får aldrig den fulde sandhed om de danske styrkers behandling af tilbageholdte under krigene i Afghanistan og Irak.

Efter regeringens beslutning om at nedlægge Irak-kommissionen, der skulle undersøge grundlaget for Irak-krigen og tilbageholdelser af fanger, sætter den nemlig punktum i sagen, skriver Information.

- Regeringen har besluttet, at der ikke tages initiativ til at genoptage undersøgelser med videre, som blev indstillet ved nedsættelsen af Irak- og Afghanistan-kommissionen, skriver Forsvarsministeriet i en kommentar til avisen.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bad ellers i oktober 2010 forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) om at undersøge oplysningerne i lækkede dokumenter fra WikiLeaks.

Mishandling af fanger

Ifølge papirerne havde de danske styrker i Irak ikke bare udleveret flere fanger end hidtil oplyst til de irakiske myndigheder. Koalitionsstyrkerne i landet havde også været vidende om, at det irakiske politi torterede og mishandlede udleverede fanger.

Undersøgelsen var fortsat i gang, da regeringsmagten skiftede i 2011, og den blev en del af Irak-kommissionens arbejde.

Alligevel hedder det nu i regeringsgrundlaget, der nedlægger Irak-Kommissionen, at "regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst".

- Løber fra løfte

Socialdemokraterne og De Radikale har kritiseret Lars Løkke Rasmussen for at løbe fra sit løfte fra 2010 om, at hans "interesse er, at vi får alt frem i den her sag".

Men Forsvarsministeriet skriver, at "en række af de spørgsmål, som blev rejst om blandt andet tilbageholdte tilbage i 2010, er allerede blevet adresseret fremadrettet fra forsvarets side".

- Når forsvaret i dag udarbejder direktiver i forbindelse med deltagelse i internationale missioner, bliver der trukket indgående på erfaringerne fra de sidste 10-15 år, hedder det ifølge Information.

Tidslinje: Irak-krigens forløb