Politik

Minister vil sænke omstridt el-afgift

Venstres linje er helt klar i spørgsmålet om den omstridte PSO-afgift, der er med til at finansiere den grønne omstilling af Danmarks energisektor.  

Afgiften, der i år ventes at indbringe statskassen 7,1 milliarder kroner – svarende til 21,8 øre for hver forbrugte kWh-time – er for høj.

Det fastslår klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

- PSO’en skal ned. For Venstre er det helt afgørende, at vi sikrer den grønne omstilling til så lave omkostninger som overhovedet muligt. Den nuværende PSO-afgift er på et alt for højt niveau, siger ministeren til TV 2.

Afgiften rammer samtlige el-forbrugere, men det er særligt for energitunge virksomheder som eksempelvis gartnerier, at afgifts-taxameteret for alvor tikker. Svaret er det, Venstre-regeringen kalder ”grøn realisme”. Nok skal vi være grønne, men vi skal ikke samtidig flås, lyder ræsonnementet.

- Som ny minister har jeg massivt fokus på at reducere erhvervslivets energiomkostninger, så vi gør danske virksomheder mere konkurrencedygtige, og jeg er især optaget at sikre en balance mellem den grønne omstilling og hensynet til virksomheder med et stort energiforbrug, lyder det fra Lars Christian Lilleholt.

Storforbrugere skal have mere rabat

Embedsmændene i ministeriet arbejder i øjeblikket på en model, hvor man kan reducere PSO-afgiften for energitunge virksomheder. Det er det spor, ministeren gerne vil ud af. Men han er ikke rede til at udstede en garanti, hvilket blandt andet gartnerierne ellers ville sætte pris på. 

- Ingen kan garantere alting. Men jeg vil gøre alt hvad jeg overhovedet kan, og der er ingen tvivl om, at det er Venstres linje, siger han.

Sidste sommer gennemførte SR-regeringen en vækstaftale sammen med netop Venstre, der sænkedes erhvervslivets PSO-afgifter med 7,9 milliarder kroner. Dengang regnede man med, at PSO-afgiften totalt ville indbringe staten 5,2 milliarder kroner – men det ligger altså nu fast, at afgifterne kaster et par milliarder mere af sig. 

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter