Politik

Termansen: Derfor er Irak-sagen sprængfarlig for regeringen

Det er ikke noget overraskende i, at venstrefløjen kræver Irak-kommissionen genåbnet. Danmarks deltagelse i interventionen har hele tiden delt det politiske Danmark. Alligevel kan sagen ende med at give problemer for regeringen, mener politisk redaktør ved Radio24syv, Jesper Termansen.

- Der har været en opfattelse blandt mange borgerlige af, at det kun er de venstreorienterede, der har et problem med den her krig, og på den måde kan man have sprunget til en let konklusion, om at lukke kommissionen, fordi dem, der ville være imod den beslutning, alligevel ikke er borgerlige vælgere, siger Jesper Termansen.

Ifølge ham er forløbet efter beslutningen med til at tegne et billede af, at regeringen har noget at skjule.

- Det billede har regeringen selv bidraget voldsomt til i den første uge. Mit eget medie og andre medier, der har forsøgt at få svar, har mødt tavshed hele vejen igennem den første uge. Der har ikke været nogen, der har været parat til at stå op for den her diskussion.

Oppositioenn vil hive sagen frem igen

Også den tidligere forsvarsminister, Søren Gade, der nu er tilbage i politik som gruppeformand for Venstre, har været tavs. Jesper Termansen bemærker, at han kunne have sagt noget i sin nuværende position, hvor han er fri af ministeransvarets snærende bånd.

- Man må man forvente, at der kommer et offentligt pres. Hvis ikke regeringen får lukket det her på en eller anden måde, vil det blive en sag, der meget ofte bliver hevet frem af venstrefløjen, men formodentlig også af Socialdemokraterne. Det vil være noget, som rød blok kan bruge og pege gang på gang og spørge hvorfor den her tavshed, og hvorfor skulle kommissionen lukkes inden vidnerne kom ind, vurderer Jesper Termansen.

Lukkede Løkke

Situationen bliver bestemt ikke bedre af, at regeringens egen frontfigur også har ridser i troværdigheden.

- Lars Løkke Rasmussen vandt magten og regeringsmagten, men hans egen person har jo været rimelig omdiskuteret i det borgerlige Danmark. Uanset om det er retfærdigt eller ej, tegner det her et billede af lukkethed og en rimelig kort proces, der giver anledning til myten om at noget skulle lukkes ned. Det er ikke noget, der gavner en regering med ham i spidsen.

Jesper Termansen vurderer, at sagen kan få de blå vælgere til at vakle.

- Der hvor det kynisk set udgør en fare for regeringen er, hvis de, der overvejer at stemme på regeringen og dens støttepartier begynder at ændre opfattelse af hvad der er ret og rimeligt. En del af dem, der har ytret sig, kunne formentlig aldrig drømme om at stemme på blå blok, men vi har også set fagforeningen for officerer, veteraner, juridiske eksperter og sikkerhedseksperter. Hvis det lag bliver aktiveret alt for mange gange, kan det godt være, at også folk, der stemmer på Venstre også vil spørge sig selv om det nu også var den rigtige beslutning.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter