Politik

Irak-kommissionen nedlagt: Nu arkiveres papirerne i Rigsarkivet

De mange tusinde dokumenter vedrÞrende grundlaget for Irak-krigen, som Irak-kommissionen frem til sin nedlÊggelse har gennemgÄet, skal nu opmagasineres i Rigsarkivet under sÊrlige forhold.

Det fortĂŠller landsdommer Michael Kistrup, som var formand for Irak-kommissionen, indtil regeringen i sidste uge meldte ud, at den nedlĂŠgger kommissionen med stĂžtte fra Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.

Over for Information har Michael Kistrup ikke nogen holdning til, hvad der bĂžr ske med de dokumenter, kommissionen allerede har arbejdet sig igennem. Han siger, at det er regeringen, der beslutter, hvad der skal ske med papirerne.

Justitsministeriet er tavse

Venstres politiske ordfÞrer Jakob Ellemann-Jensen bekrÊfter, at dokumenterne lander i Rigsarkivet, men hvorfor de vigtige papirer skal sÊttes i ringbind og gemmes vÊk, ved han ikke, fortÊller han. Han ved heller ikke, hvorfor Venstre ikke Þnsker at fremlÊgge dokumenterne for offentligheden, men svarer, at "det mÄ Information spÞrge Justitsministeren om".

Men Justitsministeren har ikke villet svare pÄ spÞrgsmÄl vedrÞrende nedlÊggelsen af Irak-kommissionen?

- Jeg kan ikke svare pÄ noget, jeg ikke ved. Det er vel fair, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Information har vÊret i kontakt med Justitsministeriet, men SÞren Pind (V) Þnsker ikke at svare pÄ spÞrgsmÄl, da han holder ferie, fortÊller pressevagten.

Enhedslisten hÄber pÄ DF og LA

Hos Enhedslisten mener forsvarsordfÞrer Eva Flyvholm fÞrst og fremmest, at Irak- og Afghanistankommissionen skal bevares, sÄ den kan forsÊtte sit arbejde. Det er gÄrsdagens afslÞring fra Jyllands-Posten et eksempel pÄ.

PĂ„ baggrund af en aktindsigt fra den nu nedlagte Irak-kommission kunne avisen i gĂ„r fortĂŠlle, at VK-regeringen i 2007 lavede en kreativ omskrivning af ordet ’samarbejde’ for at forhindre, at offentligheden skulle blive bekendt med den aftale, Forsvaret havde indgĂ„et med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. Et firma, der anses som yderst kontroversielt, da det fĂ„ uger fĂžr den danske aftale blev indgĂ„et, uprovokeret skĂžd og drĂŠbte 17 civile irakere i Bagdad.

Enhedslisten mener ikke, at oplysninger som disse mÄ gÄ tabt, og derfor har partiet netop stillet et forslag om at bevare Irak- og Afghanistan-kommissionen, som skal behandles efter sommerferien.

- Og nÄr vi kommer dertil, hÄber jeg selvfÞlgeligt, at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil tÊnke sig om en ekstra gang i stedet for at holde hÄnden over Lars LÞkke, siger Eva Flyvholm.

Ø: Der er meget vi ikke ved endnu

Lykkes det ikke at fÄ Folketinget til at stemme for en bevarelse, Þnsker Enhedslisten, at alle dokumenter offentliggÞres.

- Den seneste uges historier viser, at der er meget, vi endnu ikke ved. Hvis kommissionens papirer havner i Rigsarkivet er det svÊrt at se, hvordan vi nogensinde bliver klogere pÄ spÞrgsmÄlene omkring Irak-krigen, siger Eva Flyvholm.

Hvis kommissionen - efter Enhedslistens beslutningsforslag - forsat beordres nedlagt, vil partiet undersÞge, hvordan man kan sÞrge for, at krigskommissionens dokumenter ikke ender pÄ Rigsarkivets hylder.

Information ville gerne have spurgt Liberal Alliance, hvordan det harmonerer, at de pÄ den ene side Þnsker mere Äbenhed, men pÄ den anden side stÞtter nedlÊggelsen af Irak- og Afghanistankommissionen og dermed hengemmelsen af vigtige papirer vedrÞrende Irak-krigen.

Fakta: Irak- og Afghanistan-kommissionen

Irakkommissionen blev i 2012 nedsat af den tidligere regering.Kommissionen fik fem Är til at undersÞge flere spÞrgsmÄl vedrÞrende krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Kommissionen skulle blandt andet:

  • UndersĂžge og redegĂžre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.
  • UndersĂžge og redegĂžre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.
  • UndersĂžge, om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget.
  • Endeligt skulle kommissionen afgĂžre, om der er grundlag for at forsĂžge at drage politikere, embedsmĂŠnd eller soldater til ansvar for handlinger i forbindelse med krigene.

Kommissionens arbejde har indtil videre kostet 14 millioner kroner