Politik

Pres fra DF: Regeringen skal holde valgløfte om kriminel lavalder

Dansk Folkeparti opfordrer nu regeringen til at holde det løfte, som Venstre gav før og under valget om at sænke den kriminelle lavalder.

Hverken i regeringsgrundlaget eller i en udtalelse fra den nye justitsminister, Søren Pind, mandag var der nogen klar melding om, at regeringen netop vil arbejde for at sænke den kriminelle lavalder for at bekæmpe ungdomskriminaliteten.

Det undrer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup:

- Det ville komme bag på mig, hvis justitsministeren kæmper for noget andet. Vi har jo fremsat et fælles beslutningsforslag, der netop går på en lavere kriminel lavalder samtidig med, at vi laver ungdomsdomstole, som man kender fra en række europæiske lande, så hvis man lige pludselig mener noget andet, vil jeg være meget overrasket, siger han til TV 2. 

Pind: Stærkt optaget af området

Venstre lovede under valgkampen at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, hvis blå blok ville overtage regeringsmagten. 

De fire borgerlige partier Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti gik samlet til valg på at oprette en særlig ungdomsdomstol for 12-17-årige for at få ram på den hårde kerne af ungdomskriminelle.

Domstolen skal bestå af specialiserede dommere og socialrådgivere, der er særligt uddannede i at håndtere børn og unge.

De Konservative har ligesom DF en klar forventning om, at regeringen holder sit valgløfte.

- Det er uden for al diskussion, at der bliver holdt ord om denne her sag, siger K-formand Søren Pape Poulsen til TV 2:

Søren Pind vil ikke slå fast, om regeringen stadig er stålfast på at få lavalderen sænket.

- Jeg er stærkt optaget af området, og derfor vil regeringen iværksætte et arbejde henimod et helt nyt system for unge kriminelle. Ingen vil mere end jeg den hårde kerne blandt ungdomskriminelle til livs, lyder det fra Søren Pind i en skriftlige kommentar til TV 2.

Justitsminister vil undgå angreb

Flere politikere har under valgkampen været skeptiske over for en ny kriminel lavalder på 12 år.

Socialdemokraternes Jeppe Bruus satte for alvor gang i debatten på de sociale medier med Facebook-begivenheden "Jeg stemmer nej til at sætte børn i fængsel!":

Tusindvis af mennesker har deltaget i begivenheden, og det er netop disse angreb, som Søren Pind vil undgå, lyder vurderingen fra Mads Brandstrup, politisk redaktør på Børsen.

- Jeg tror, at justitsministeren lige nu går og overvejer, hvordan man kan lave en model, hvor man sætter den kriminelle lavalder ned til 12 år, som man har lovet de øvrige partier i den borgerlige lejr, men at man på den anden side ikke gør sig sårbar over for kritikken om, at man er på vej til at sætte børn i voksenfængsel, siger han til TV 2. 

12-årige slipper for fængsel

Peter Skaarup understreger, at børn ikke bliver sat bag tremmer. Der er mange andre sanktionsmuligheder, som nye ungdomsdomstole kan tage i brug, lyder det.

- Det afhænger helt af, hvilken kriminalitet man har begået, og hvad ungdomdomstolene tror, der kan virke. Det kan være helt fra, at man skal passe sin skole til, at man kan ende på en institution. Det kan også være samfundstjeneste, siger han.

Da Lars Løkke Rasmussen var statsminister i 2010 sænkede hans regering den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år. Den røde regering under Helle Thorning-Schmidts ledelse hævede den igen til 15 år i 2012.