Politik

Medstifter af Dansk Folkeparti er død

Tidligere folketingsmedlem og medstifter af Dansk Folkeparti, Ole Adolf Donner, er tirsdag afgået ved døden. Han blev 75 år. Det oplyser hans familie til Ritzau. Han blev 75 år.

Ole Donner sad i byrådet i Frederiksværk fra 1974 til 1985 og igen fra 1989 til 2005 for først Fremskridtspartiet og siden Dansk Folkeparti.

Han var med til at bryde ud af Fremskridtspartiet og stifte Dansk Folkeparti sammen med Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og Poul Nødgaard. Han var derfor en central del af partitoppen, hvor han i sine første år var gruppesekretær. 

Han nåede dermed at opleve, at en lille flok udbrydere fra Fremskridtspartiet skulle skabe noget, der 10 år senere ville stå som en helt store vinder af folketingsvalget. Partiet, der i dag har en anden medstifter, Kristian Thulesen Dahl, i spidsen gik 15 mandater frem til i alt 37 mandater ved valget 18. juni. Således blev Dansk Folkeparti større end Venstre og Danmarks næststørste parti.

Men Ole Donners år i Dansk Folkeparti var ikke kun flag og frikadeller. Han skabte en del ravage internt i partiet og gik flere gange stik imod partitoppen. 

Kritiserede Kjærsgaard

Donner var manden, der med skarpe og morsomme kommentarer kunne få partileder Pia Kjærsgaard til at le. Han var kendt for sin åbenmundethed, der også førte til, at han flere gange omkring årtusindskiftet kritiserede partiledelsen. 

Med årerne gled han længere og længere væk fra dem, som for alvor bestemte i partiet. Og i 1998 forlod han gruppebestyrelsen, da han ikke kunne få indsigt i, hvordan og til hvad partiet brugte sine penge.

I partiet betragtede mange ham efterhånden som den største kritiker på gruppemøderne, hvor han på et tidspunkt fik stoppet et ønske om at holde et sommergruppemøde i Østrig.

Han kritiserede åbent Pia Kjærsgaards ønske om, at flere generationer af indvandrere skulle sendes ud af Danmark, hvis blot et enkelt familiemedlem begik kriminalitet. Og konfrontationerne mellem partiledelsen og Ole Donner førte i sidste ende til, at han i juli 2000 trak stikket og forlod Dansk Folkeparti sammen med to partifæller.

Artiklen fortsætter under billedet. 

En lille flok udbrydere fra Dansk Folkeparti i 1995. 10 år senere er Dansk Folkeparti landets næststørste parti med 37 mandater i Folketinget. Medstifter Ole Donner nåede at se sit parti stryge til tops på Borgen.

Ville holde Søren Espersen udenfor

Få uger før sin afgang fra partiet skrev Donner 11 kritiske punkter, som, han mente, skulle diskuteres på det forestående sommergruppemøde.

Donner ville skrue ned for topstyringen i partiet og lade flere afgørelser være op til amts- og lokalbestyrelserne, lige som han ville udelukke daværende pressechef Søren Espersen fra gruppemøderne. Han afleverede punkterne til gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, men Donner blev ikke i partiet længe nok til at deltage i sommergruppemødet.

Ole Donner forsatte i Folketinget som løsgænger frem til valget i efteråret 2001.

/ritzau/