Ny aftale: Håndværkerfradraget stiger til 18.000 kroner
Den netop tiltrådte Venstre-regering kunne allerede mandag klokken 18 præsentere sin første politiske aftale.
Det er en aftale om håndværkerfradraget, BoligJob-ordningen, som Venstre netop lovede at genindføre, hvis partiet vandt valget.
Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har indgået en aftale med SF og Alternativet. Dermed står Liberal Alliance, som udgør en god portion af Venstres parlamentariske grundlag, udenfor aftalen.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) har netop præsenteret aftalen med samarbejdspartnerne fra de andre partier udenfor Finansministeriet.
Arbejdet skal gøres grønt
Aftalen, der er indgået, er, at håndværkerfradraget kommer til at fortsætte i sin nuværende form, altså som i 2014, året ud. Og de kommende to år - i 2016 og 2017 - har partierne givet hinanden håndslag på, at ordningen vil få en mere grøn profil.
Det betyder, at der vil være flere penge at hente i fradrag, hvis man laver klimaforbedringer på sin bolig. Det kan for eksempel være, at man skifter til vinduer, der vil reducere boligens energiforbrug, isolering eller klimatilpasning, så man er forberedt på de oversvømmelser, vi ser som følge af klimaforandringer.
- Det er slut med at få malet sine vægge gennem denne ordning. Arbejdet skal gøres grønt. Det handler om klilmatilpasning og energibesparelser, fastslår SF's formand Pia Olsen Dyhr.
Fradrag for 3000 kroner mere
- Det har været et ønske fra de partier, der har støttet forslaget, at ordningen skal have en mere grøn profil. Og det har vi lyttet til. Sådan er det jo at være en mindretalsregering, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Ordningen finansieres ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gennem finansloven.
- Den finansieres med ubrugte midler i 2015, og 2016 og 2017 vil blive finansieret på finansloven, siger Claus Hjort Frederiksen.
I kroner og ører vil man kunne få fradrag for 3000 kroner mere i de kommende år end i dag. Den nuværende ordning omhandler 15.000 kroner, mens man i 2016 og 2017 vil kunne få fradrag for 18.000 kroner. De 18.000 er fordelt på 12.000, der er øremærket til håndværkerydelser, mens man kan fradrage for 6000 kroner serviceydelser som eksempelvis rengøringshjælp.
- Det er for at sørge for, at noget af det, der før blev lavet sort, nu kan blive lavet hvidt, understreger SF's formand Pia Olsen Dyhr.
K: Det giver en ekstra lærling
Det er netop forventningen om en grøn aftale, der har lokket Alternativet og SF med ombord.
- Det er helt afgørende for os, at vi kan skubbe en blå regering i en grøn retning. Vi vil gerne være med i tiltag, der skubber Danmark i en bæredygtig retning, siger Alternativets finansordfører Josefine Fock.
For SF har det betyder meget, at ordningen er med til at skabe flere lærepladser, siger formand Pia Olsen Dyhr.
- Aftalen skal være grøn, Og lejerne skal inddrages, så det ikke kun er for ejere. Vi har set, ordningen har været god, for den har også sørget for lærepladser, siger hun.
Også de Konservative forventes at være med i aftalen,og for formand Søren Pape Poulsen er det vigtigt at få forhøjet det beløb, ordningen indeholder.
- I hele Danmark, også ude hvor jeg kommer fra, kan man se, at det er noget af det, der lige giver en ekstra lærling og den ekstra aktivitet hos den enkelte håndværksmester, siger han.
Det lader til, at Alternativets mandater kun er i spil i indeværende år med netop betingelse om en mere grøn retning næste år. Men den konkrete aftale for næste år skal altså stadig gennem finanslovsforhandlingerne til efteråret.