Politik

Mette Frederiksen gav Søren Pind en sherifstjerne

”Der er en ny sherif på vej til byen”

Sådan lød det klokken 09.30 søndag formiddag på Søren Pinds (V) private facebookside, da det var en realitet, at det var ham, der skulle overtage posten som justitsminister i Danmark.

Så da den nu afgående Justitsminister, Mette Frederiksen (S), trak en plastiksherifstjerne op af gaveposten ved den traditionelle udveksling af gaver ved overdragelsen af ministeriet, blev den modtaget med et grin af Søren Pind.

- Vi to har et politisk venskab, der går år tilbage, og derfor ved jeg også – på godt og ondt – hvad du er for en, sagde Mette Frederiksen med et smil.

Foruden en sherifstjerne indeholdt gaveposen også et eksemplar af Grundloven og den klassiske sangbog ’De små synger’. Den sidste med en slet skjult henvisning til, at Venstre tidligere har foreslået, at børn helt ned til 12 års alderen skal kunne straffes ved en domstol.

- Du synger meget. Jeg ved egentlig ikke, om du synger godt, men du synger i hvert fald meget. Derfor skal du have "De små synger", sagde Mette Frederiksen til stor morskab for de fremmødte og smil fra Søren Pind. 

Sangbogen skulle minde den nye justitsminister om begrebet "barndom", og som en opfordring til, at Søren Pind og den borgerlige regering ’tænker sig rigtig godt om og ikke lægger for stor vægt på ordet ”dom” i stedet for ordet ”barn’, sagde Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen fik en kaffemaskine

200 dage blev det til. Men i dag var det altså slut. Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, overlod 14.30 posten som Justitsminister til Søren Pind (V). En post som hun tiltrådte, da hun måtte forlade Beskæftigelsesministeriet i 2014.

Men traditionen tro skulle også den afgående minister have en gave. En gave, der for i Mette Frederiksen tilfælde henviste til hendes nye rolle som formand for Socialdemokratiet.

- Jeg har ikke fået lykønsket dig med din nye rolle som formand for Socialdemokratiet, så det vil jeg gerne starte med, sagde Søren Pind.

- Men jeg har også taget en lille gave med til dig. Og jeg tror faktisk, at du får brug for den. Jeg ved jo, at i drikker meget kaffe i parti, og jeg tænker egentlig, at du får besøg af rigtigt mange mennesker på din vej. Og det kan godt være, at de forskellig smag, så jeg har faktisk købt en Nespresse-maskine til dig, sagde Søren Pind med henvisning til, at kaffen til en Nespresso-maskine kommer i små kapsler i forskellig farve, der indikerer forskellige smage.

- Der er hele 16 forskellige farver, så der er både til en Wammen og en Hækkerup. Der er faktisk til dem alle sammen, sagde Søren Pind inden han takkede Mette Frederiksen for sit arbejde, og at Mette Frederiksen ved sin afgang har givet tilsagn om, at hun gerne vil dele ud af sine erfaringer i ministeriet.

Uddelingen af gaver mellem de afgående og nytilkomne ministre startede i begyndelsen af 1990’erne og gives som oftest med et drilsk politisk glimt i øjet.

Du kan nedenfor blive klogere på, hvem der er blevet ministre i de forskellige ministerier. 

  1. Statsminister Lars Løkke Rasmussen

   Lars Løkke Rasmussen er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1992 - siden 1994 har han været medlem af Folketinget. I Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister fungerede Løkke først som indenrigs- og sundhedsminister fra 2001 og frem til 2007, hvor han blev udnævnt til finansminister. 5. april 2009 overtog han statsministerposten, som han tabte ved valget 3. oktober 2011. I sommeren 2014 var han tæt på at blive væltet som Venstres formand, men udfordreren Kristian Jensen endte med sammen med Løkke at erklære, at nu ville de sammen arbejde for ro i partiet.

  2. Finansminister Claus Hjort Frederiksen

   Claus Hjort Frederiksen var beskæftigelsesminister i VK-regeringen fra 2001-2009 og finansminister fra 2009-2011. Som beskæftigelsesminister kom han i stormvejr, efter det kom frem, at han blandt andet havde givet Folketinget usande oplysninger. Er uddannet jurist.

  3. Udenrigsminister Kristian Jensen

   Kristian Jensen var skatteminister fra 2004 til 2010 og har siden da været gruppeformand. Var i sommeren 2014 meget tæt på at afløse Lars Løkke Rasmussen som formand - efter Løkke red stormen af og de to aftalte at arbejde tættere sammen, har Kristian Jensen i høj grad været den, der har haft følingen med baglandet.

  4. Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder

   Bertel Haarder havde i 2011 20-års jubilæum som minister - blandt andet fra 2005, hvor han var undervisnings- og kirkeminister. Dengang undlod han at blande sig i en sag om præsten Thorkild Grosbøl, der erklærede, at han ikke troede på Gud - senere har han udtalt, at han anså stillingen som kirkeminister som en slags pedel for kirken. Det var Bertel Haarder, der tog initiativet til Folkemødet, der i 2011 blev afholdt første gang på Bornholm.

  5. Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt

   Hans Christian Schmidt er tidligere fødevareminister, miljøminister og transportminister. Uddannet lærer og tidligere viceskoleinspektør, indvalgt i Folketinget i 1994. Medlem af Naturklagenævnet 1995-2001.

  6. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen

   Eva Kjær Hansen er tidligere socialminister - og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra september 2007 til februar 2010. Hun er uddannet cand.poolit og gik til valg på mærkesagen, at der skal være mere frihed og færre regler. Medlem af Folketinget siden 1990.

  7. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

   Troels Lund Poulsen var både miljøminister, skatteminister og undervisningsminister i den tidligere VK-regering. Som skatteminister var han ganske stormombrust i forbindelse med afgående statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag - en rolle, han senere fik en næse for af et flertal i Folketinget. Han blev i øvrigt frikendt af Skattesagskommissionen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i sagen forud for folketingsvalget i 2011. Kendt som Løkkes tro væbner.

  8. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen

   Jørn Neergaard Larsen fratrådte 29. maj sin stilling gennem næsten 20 år som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening. Er uddannet jurist og var fra 1982 til 1996 administrerende direktør for DJØF.

  9. Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg

   Partiets nuværende politiske ordfører Inger Støjberg nåede at få halvandet års erfaring som beskæftigelsesminister frem mod regeringsskiftet i 2011. Støjberg fik 16.356 personlige stemmer ved valget, og der dermed en af partiets største stemmeslugere.

  10. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann

   Karen Ellemann har siden 2007 været medlem af Folketinget, da hun opnåede valg i Brøndbykredsen, der for første gang gav valg til Venstre. Hun er tidligere miljøminister, indenrigs– og socialminister og minister for nordisk samarbejde. Frem til valget folkeskole– og gymnasieordfører - er desuden uddannet folkeskolelærer.

  11. Justitsminister Søren Pind

   Søren Pind er en af Venstres helt tunge profiler. Den markante debattør var udviklingsminister 2010 til 2011 – eller frihedsminister, som han selv kaldte det – og integrationsminister frem til VK-regeringens afgang i 2011. Han begyndte sin politiske karriere som teknik- og miljøborgmester i København.

  12. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt

   Lars Christian Lilleholt er Venstres ordfører for energi, klima og søfart. Han er valgt på Fyn og desuden byrådsmedlem i Odense. Var sammen med tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen Løkkes centrale bisidder, der til det sidste kæmpede for at dulme det oprørte bagland under konflikten om Vestres formandspost i sommeren 2014.

  13. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

   Ellen Trane Nørby har senest været partiets medieordfører, og har også en periode som formand for Europabevægelsen og LYMEC, den europæiske liberale ungdomsorganisation, i bagagen. Valgt som Venstres spidskandidat til Europarlamentet i 2013 - men trak sig siden på grund af graviditet. Er uddannet kunsthistoriker.

  14. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde

   Sophie Løhde har siden 2007 været medlem af Folketinget. Hun har haft flere ordførerposter, men er nu partiets nuværende sundhedsordfører, og det er særligt sundhedsområdet, hun har været optaget af. Begyndte sin politiske karriere i 2001, hvor hun i en alder af 18 år blev valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem.

  15. Skatteminister Karsten Lauritzen

   Karsten Lauritzen var landsformand for Venstres Ungdom 2005-2007, inden han i 2007 blev valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Medlem af Finansudvalget 2010-2011 og Skatteudvalget 2007-2011 - herefter Venstres retsordfører. Har en bachelor i politik og administration.

  16. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen

   Esben Lunde Larsen begyndte sit politiske virke med fire år i Ringkøbing-Skjern Byråd 2006-2010 efterfulgt af fire år som viceborgmester i kommunen. Valgt til Folketinget i 2011 i Ringkøbing-Skjern kredsen. Uddannet cand.theol - og har skrevet Ph.d. om Grundtvigs forståelse af begrebet frihed.

  17. Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst.

   Carl Holst har været amtsborgmester og regionsrådsformand i Region Syddanmark i 15 år - men annoncerede inden valget, at han trak sig fra posten uanset hvad. Siden 2009 har han været næstformand i Danske Regioner. Carl Holst har siddet i hovedbestyrelsen i Venstre siden 1992 og i forretningsudvalget siden 2010.