Politik

Femern-forbindelse får milliardhul i budgettet

Etableringen af en ny Femern-forbindelse får et uforudset milliardhul i budgettet, skriver Børsen.

I den planlagde tunnelforbindelse mellem Danmark og Tyskland er der budgetteret med milliardstøtte fra EU-Kommissionen, men nu bliver det beløb, man havde regnet med at få, meget lavere end forventet.

En talsmand for EU-Kommissionen bekræfter overfor Børsen, at Danmark er sikret støtte på 589 millioner euro (4,4 milliarder kroner) til anlægsarbejdet med Femern-forbindelsen frem mod 2020.

Men Danmark havde regnet med at få et væsentligt højere støttebeløb fra EU-Kommissionen i denne runde af fordelingen af støttemidlerne fra EU’s kasser.

Ifølge Femern Bælts egen finansieringsanalyse fra 2014 har Danmark budgetteret med 7,5 milliarder kroner i direkte EU-støtte fra den såkaldte Connecting Europe Facility (CEF)-fond.

Dermed ser det ud til, at en væsentlig del af finansieringen, nu er usikker, selv om det er muligt for Danmark at søge om de resterende midler i en ny ansøgningsrunde.

- Jeg hæfter mig ved, at kommissæren har sagt til mig personligt, at det her er en første ansøgningsrunde, og der vil komme flere runder undervejs. Femern er stadig en af de højtprioriterede megaprojekter i Europa, siger tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) til Børsen.

Danmark har mulighed for at ansøge igen i den næste ansøgningsrunde til CEF-midler i 2018, hvor der kan blive mulighed for at få mere EU-støtte til projektet. De penge er dog ikke garanteret på forhånd.

Den nytiltrådte transportminister Hans Christian Schmidt (V) skal altså ruste sig til endnu en ansøgningsgrunde, hvis han skal gøre sig forhåbning om at få det store milliardhul dækket.