Politik

Løkke: Pia K. skal være formand for Folketinget

Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard er det bedste bud på en afløser til Mogens Lykketoft som formand for Folketinget.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det er Folketinget, der formelt skal bestemme, hvem den nye formand bliver. Men det er naturligt, at det bliver en repræsentant for den blok, der sidder med regeringsmagten.

Og for statsministeren giver det mening, at det også er lige præcis Pia Kjærsgaard. Dansk Folkeparti havde om nogen folkelige fremgang ved valget, siger Løkke, og derfor ville det være underligt ikke at belønne det med posten som formand.

- Skræller man al politik til side, så er Pia Kjærsgaard som person enormt respekteret af sine kollegaer på Christiansborg. Så hun vil være en værdig og fornem repræsentant. Pia er en meget garvet parlamentariker, som har haft en helt fantastisk karriere ud af et Fremskridtspartiet i ruiner, hvoraf Dansk Folkeparti stod op som en fugl Fønix. Det i sig selv fremkalder en enorm respekt, siger Lars Løkke Rasmussen, der også kalder Pia Kjærsgaard for ”et godt menneske og en god ven”.

Lars Løkke Rasmussen tilføjer, at Venstres egen Bertel Haarder også ville have været perfekt til rollen, men at han jo ikke længere er til rådighed til den rolle, da han skal være minister igen.

Det ventes at blive afgjort, hvem den nye formand bliver, når Folketinget i den kommende uge mødes for første gang efter valget.

  1. Statsminister Lars Løkke Rasmussen

   Lars Løkke Rasmussen er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1992 - siden 1994 har han været medlem af Folketinget. I Anders Fogh Rasmussens tid som statsminister fungerede Løkke først som indenrigs- og sundhedsminister fra 2001 og frem til 2007, hvor han blev udnævnt til finansminister. 5. april 2009 overtog han statsministerposten, som han tabte ved valget 3. oktober 2011. I sommeren 2014 var han tæt på at blive væltet som Venstres formand, men udfordreren Kristian Jensen endte med sammen med Løkke at erklære, at nu ville de sammen arbejde for ro i partiet.

  2. Finansminister Claus Hjort Frederiksen

   Claus Hjort Frederiksen var beskæftigelsesminister i VK-regeringen fra 2001-2009 og finansminister fra 2009-2011. Som beskæftigelsesminister kom han i stormvejr, efter det kom frem, at han blandt andet havde givet Folketinget usande oplysninger. Er uddannet jurist.

  3. Udenrigsminister Kristian Jensen

   Kristian Jensen var skatteminister fra 2004 til 2010 og har siden da været gruppeformand. Var i sommeren 2014 meget tæt på at afløse Lars Løkke Rasmussen som formand - efter Løkke red stormen af og de to aftalte at arbejde tættere sammen, har Kristian Jensen i høj grad været den, der har haft følingen med baglandet.

  4. Kulturminister og kirkeminister Bertel Haarder

   Bertel Haarder havde i 2011 20-års jubilæum som minister - blandt andet fra 2005, hvor han var undervisnings- og kirkeminister. Dengang undlod han at blande sig i en sag om præsten Thorkild Grosbøl, der erklærede, at han ikke troede på Gud - senere har han udtalt, at han anså stillingen som kirkeminister som en slags pedel for kirken. Det var Bertel Haarder, der tog initiativet til Folkemødet, der i 2011 blev afholdt første gang på Bornholm.

  5. Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt

   Hans Christian Schmidt er tidligere fødevareminister, miljøminister og transportminister. Uddannet lærer og tidligere viceskoleinspektør, indvalgt i Folketinget i 1994. Medlem af Naturklagenævnet 1995-2001.

  6. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen

   Eva Kjær Hansen er tidligere socialminister - og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra september 2007 til februar 2010. Hun er uddannet cand.poolit og gik til valg på mærkesagen, at der skal være mere frihed og færre regler. Medlem af Folketinget siden 1990.

  7. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen

   Troels Lund Poulsen var både miljøminister, skatteminister og undervisningsminister i den tidligere VK-regering. Som skatteminister var han ganske stormombrust i forbindelse med afgående statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag - en rolle, han senere fik en næse for af et flertal i Folketinget. Han blev i øvrigt frikendt af Skattesagskommissionen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i sagen forud for folketingsvalget i 2011. Kendt som Løkkes tro væbner.

  8. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen

   Jørn Neergaard Larsen fratrådte 29. maj sin stilling gennem næsten 20 år som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening. Er uddannet jurist og var fra 1982 til 1996 administrerende direktør for DJØF.

  9. Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg

   Partiets nuværende politiske ordfører Inger Støjberg nåede at få halvandet års erfaring som beskæftigelsesminister frem mod regeringsskiftet i 2011. Støjberg fik 16.356 personlige stemmer ved valget, og der dermed en af partiets største stemmeslugere.

  10. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann

   Karen Ellemann har siden 2007 været medlem af Folketinget, da hun opnåede valg i Brøndbykredsen, der for første gang gav valg til Venstre. Hun er tidligere miljøminister, indenrigs– og socialminister og minister for nordisk samarbejde. Frem til valget folkeskole– og gymnasieordfører - er desuden uddannet folkeskolelærer.

  11. Justitsminister Søren Pind

   Søren Pind er en af Venstres helt tunge profiler. Den markante debattør var udviklingsminister 2010 til 2011 – eller frihedsminister, som han selv kaldte det – og integrationsminister frem til VK-regeringens afgang i 2011. Han begyndte sin politiske karriere som teknik- og miljøborgmester i København.

  12. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt

   Lars Christian Lilleholt er Venstres ordfører for energi, klima og søfart. Han er valgt på Fyn og desuden byrådsmedlem i Odense. Var sammen med tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen Løkkes centrale bisidder, der til det sidste kæmpede for at dulme det oprørte bagland under konflikten om Vestres formandspost i sommeren 2014.

  13. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

   Ellen Trane Nørby har senest været partiets medieordfører, og har også en periode som formand for Europabevægelsen og LYMEC, den europæiske liberale ungdomsorganisation, i bagagen. Valgt som Venstres spidskandidat til Europarlamentet i 2013 - men trak sig siden på grund af graviditet. Er uddannet kunsthistoriker.

  14. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde

   Sophie Løhde har siden 2007 været medlem af Folketinget. Hun har haft flere ordførerposter, men er nu partiets nuværende sundhedsordfører, og det er særligt sundhedsområdet, hun har været optaget af. Begyndte sin politiske karriere i 2001, hvor hun i en alder af 18 år blev valgt til Frederiksborg Amtsråd som landets hidtil yngste amtsrådsmedlem.

  15. Skatteminister Karsten Lauritzen

   Karsten Lauritzen var landsformand for Venstres Ungdom 2005-2007, inden han i 2007 blev valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Medlem af Finansudvalget 2010-2011 og Skatteudvalget 2007-2011 - herefter Venstres retsordfører. Har en bachelor i politik og administration.

  16. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen

   Esben Lunde Larsen begyndte sit politiske virke med fire år i Ringkøbing-Skjern Byråd 2006-2010 efterfulgt af fire år som viceborgmester i kommunen. Valgt til Folketinget i 2011 i Ringkøbing-Skjern kredsen. Uddannet cand.theol - og har skrevet Ph.d. om Grundtvigs forståelse af begrebet frihed.

  17. Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst.

   Carl Holst har været amtsborgmester og regionsrådsformand i Region Syddanmark i 15 år - men annoncerede inden valget, at han trak sig fra posten uanset hvad. Siden 2009 har han været næstformand i Danske Regioner. Carl Holst har siddet i hovedbestyrelsen i Venstre siden 1992 og i forretningsudvalget siden 2010.

Løkkes ministerhold

 • Statsminister Lars Løkke Rasmussen
 • Finansminister Claus Hjort Frederiksen
 • Udenrigsminister Kristian Jensen
 • Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder
 • Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt
 • Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen
 • Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen
 • Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg
 • Social- og indenrigsminister Karen Ellemann
 • Justitsminister Søren Pind
 • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt
 • Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby
 • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde
 • Skatteminister Karsten Lauritzen
 • Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen
 • Forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst 
 • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen