Politik

Samuelsen truer Løkke: Du kan vælte dig selv

Den nye regering vil få et besværligt og kort liv, hvis Løkke ikke lytter til LA, siger Samuelsen.

Liberal Alliances partileder vil have lettelser i topskatten, hvis han skal støtte en regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.

Sådan må man i hvert fald forstå Anders Samuelsen efter torsdagens frokostmøde med Løkke.

- Jeg har sagt, at topskatten skal på bordet. Det holder jeg fast i, siger Anders Samuelsen.

Spørgsmål: Hvis det kommende regeringsgrundlag ikke indeholde topskattelettelser, hvad så?

- Lad os nu se, om det ikke kommer med.

Spørgsmål: Hvad nu hvis det ikke gør?

- Jeg har sagt, at vi ikke er bange for noget som helst. En regering kan vælte sig selv, ved at den ikke lytter til sit parlamentariske grundlag.

Spørgsmål: Hvis det kommende regeringsgrundlag ikke indeholder topskattelettelser, så kan du ikke støtte regeringen?

- Vi har sagt, at det her skal på bordet. Det skal kunne ses, at vi er en del af de 90 mandater bag regeringen. Det er ikke et spørgsmål om, at nogen skal have 100 procent af deres partiprogram igennem. Men vi skal have det til at køre i de kommende fire år, ellers får regeringen en ekstrem kort levetid, siger Anders Samuelsen.

Han fastslår, at LA er gået til valg på helt at fjerne topskatten.

- Hvis man ikke viser respekt over for sit parlamentariske grundlag, så bliver det et utroligt kompliceret liv, regeringen får, siger Anders Samuelsen.

Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, vil dog kæmpe imod Liberal Alliances mærkesag i forhandlingerne om dannelsen af en ny regering. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde før torsdagens møde:

- Hvis der kan skabes et råderum for at lave skattelettelser, så er vi glade for, at Venstre har tilkendegivet, at det skal være til skattelettelser i bunden. Det skal være til dem, der har forholdsvis små lønninger. Det er vores fokus, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han tilføjer, at "det er ok, at Liberal Alliance forfægter deres synspunkter", men det ligger mellem linjerne, at Dansk Folkeparti vil agere stopklods for Anders Samuelsens ønske.

For Dansk Folkeparti er problemet med lettelser i topskatten, at det hurtigt vil blive udlagt som om den nye regering med Dansk Folkepartis velsignelse giver en skattelettelse til de rigeste danskere.

Liberal Alliance mener imidlertid - ligesom flere økonomer - at lempelser i topskatten vil få danskerne til at arbejde mere og øge produktiviteten til gavn for dansk økonomi.