Politik

Thulesen Dahl efter bål-snak: Venstre skal rykke sig

- Vi blev enige om at se det flotte bål i vandet ved Nyhavn. Vi vendte selvfølgelig også lige den aktuelle politiske situation. Men vi ved jo godt, hvor knasterne er. Det er et spørgsmål om, hvorvidt man politisk kan nå hinanden, og det er det, vi sidder og overvejer.

- Hvis vi skal være med i en regering, så skal vi se, at Venstre specielt er kommet os i møde, så vores folk derude også kan se, at det virkelig er der, vi får mest politisk indflydelse. Der mangler vi de ryk. 

Sådan lød det fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, da han onsdag formiddag mødte til endnu en dag med forhandlinger med Venstres Lars Løkke Rasmussen - med en halv times forsinkelse.

For selvom tirsdag umiddelbart så ud til at være hviledag i regeringsforhandlingerne, så viser flere billeder på Twitter nu, at de to politiske ledere tilbragte Sankt Hans sammen i Nyhavn i København. 

Ifølge TV 2's politiske analytiker Thomas Funding er det ganske bevidst, at de her træder frem.

- De går ud sammen, fordi de gerne vil ses. De vil gerne sende et signal, og de ved, at mange vil se det, siger han.

En af knasterne mellem Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen er dagpengesystemet, herunder genoptjeningsreglerne, hvor man venter på en rapport fra dagpengekommissionen. 

- Vi har ihvertfald fået masseret mange af knasterne, men ikke i et omfang, så vi er kommet på plads med nogen og kan lægge dem til side, forklarer Kristian Thulesen Dahl. 

- Vi knokler løs morgen, middag og aften, for vi vil jo gerne det her. Og vi vil også gerne prøve at se, hvor langt vi kan drive det. Vi er ikke skræmte ved tanken om at gå i regering, hvis grundlaget er i orden.

Onsdag fortsætter med forhandlinger i blå blok. Klokken 14.30 mødes Lars Løkke Rasmussen med Liberal Alliance, og klokken 16 kommer turen til De Konservative. 

T2Toolbox embed

Så lang tid tager det at danne en regering

2011

Statsminister: Helle Thorning-Schmidt (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 18

2007

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 10

2005

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 10

2001

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 7

1998

Statsminister: Poul Nyrup Rasmussen (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 12

1994

Statsminister: Poul Nyrup Rasmussen (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 6

Kilde: Politiko

Dansk Folkepartis fire krav til Løkke

Dansk Folkeparti har fire krav til Lars Løkke Rasmussen

- Grænsekontrollen skal genindføres. Venstre har åbnet for at give sig på det punkt, men det er meget kontroversielt i EU-sammenhæng. Da VKO i 2011 forsøgte at indføre en permanent grænsekontrol, mødte det modstand fra EU-Kommissionen, som fastholdt, at det var i strid med Schengen-reglerne om fri bevægelighed.

- 0,8 procents offentlig vækst. Dansk Folkeparti ventes at stå hårdt fast på ekstra penge til velfærd for at undgå beskyldninger om løftebrud. Det kan blive en alvorlig hovedpine for Løkke, som er gået til valg på et udgiftsstop. Også Liberal Alliance og De Konservative vil stoppe den årlige stigning i det offentlige forbrug.

- Dansk Folkeparti ønsker lempelser i dagpengereglerne. Først og fremmest en halvering af genoptjeningsperioden, og man er parat til at bruge ekstra penge på dagpengesystemet for at indfri kravet. Det har Løkke afvist. Han vil godt være med til at justere reglerne, men det må ikke koste ekstra.

- SR-regeringens lempelser af udlændingepolitikken skal annulleres. Det er der bred enighed om i blå blok, og derfor vil Løkke formentlig uden større sværdslag kunne levere den "straksopbremsning" i asylpolitikken, han lovede i Venstres udlændingeudspil.

Ritzau