Politik

Løkke efter forhandlinger: Vil ikke være statsminister for enhver pris

Venstres formand og kongelig undersøger Lars Løkke Rasmussen vil ikke være statsminister bare for at være statsminister.

Det fastslår han onsdag - endnu en gang, efter at han var til møde i Statsministeriet med afgående statsminister og tidligere formand for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt for at lægge linjen ved EU-topmødet i Bruxelles senere på ugen.

- Det er vigtigt, at man skal kunne se sig selv i spejlet, fordi politik er ikke kun karriere, det er et spørgsmål om at ville noget, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Så jeg skal selvfølgelig også kunne se, at den retning jeg har sat, at den kan man forfølge, selvom jeg godt ved, at det bliver i et andet tempo, end hvis jeg bestemte alting selv, siger han.

Løkkes udmelding kommer efter flere dage med forhandlinger om et kommende regeringsgrundlag, hvor det især er Dansk Folkeparti, det hele drejer sig om.

Hvis de to partier skal kunne blive enige om et regeringsgrundlag, så er spørgsmålet om væksten i det offentlige - man kunne også kaldet det velfærden - en helt central knast, der skal løses.

Dansk Folkeparti er gået til valg på, at den offentlige sektor skal vokse med 0,8 procent om året, mens Venstres udgangspunkt er nulvækst.

Men Lars Løkke Rasmussen, der selv lancerede Venstres planer om nulvækst i 2012, har længe åbnet for, at en vækst i det offentlige kan komme på tale.

Onsdag siger han således:

- Der er sendt klare signaler fra danskerne om, at man ønsker at prioritere noget kernevelfærd, sundhed og ældre, og det skal man kunne se, siger han.

Så lang tid tager det at danne en regering

2011

Statsminister: Helle Thorning-Schmidt (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 18

2007

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 10

2005

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 10

2001

Statsminister: Anders Fogh Rasmussen (V) Dage fra valget til regeringen var dannet: 7

1998

Statsminister: Poul Nyrup Rasmussen (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 12

1994

Statsminister: Poul Nyrup Rasmussen (S) Dage fra valget til regeringen var dannet: 6

Kilde: Politiko