Politik

Løkke har nu frie hænder: - Det kan lade sig gøre

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har som kongelig undersøger nu frie hænder til at danne en ny regering – og det er ”ladesiggøreligt,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen.  

Det sker efter, at alle partierne mandag på ny har været hos dronning Margrethe, efter det i weekenden mislykkedes for Lars Løkke Rasmussen at danne en flertalsregering, sådan som Liberal Alliance indstillede til i dronningerunden i fredags.

- Jeg har fået et bredt mandat til at danne en regering under min ledelse, så jeg vil senere i dag optage drøftelser med de tre partier, der vil danne parlamentarisk grundlag for en sådan regering – eller være med i en sådan regering, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, da han havde været hos dronningen.

Han sagde videre:

- Det er vigtigt, at det er en regering, der kan præsentere en politik, der nyder almindelig opbakning i de partier, der har udstyret mig med mandatet.

- Jeg er meget ydmyg overfor opgaven

Lars Løkke Rasmussen understregede samtidig, at han lægger vægt på at lave brede løsninger henover midten af dansk politik – uanset, hvordan den kommende regering kommer til at se ud:

- Hvis det ender med at blive en smal regering – en ren Venstre-regering - så er det endnu mere vigtigt. Jeg er meget ydmyg overfor opgaven, og jeg ved, at Venstre ikke har haft det bedste valg.

Han sagde desuden, at valgets tale er klar i forhold til kerneområderne i et velfærdssamfund:

- Den måde vi behandler vores ældre og syge på. Der får vi brug for at gøre noget mere. Vi har sagt, at man kan gøre det ved at omprioritere. Andre har sagt, at det kræver flere penge, og det må vi tale om.

Nye forhandlinger med DF, LA og K i dag

Lars Løkke Rasmussen vil senere i dag indkalde Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative i den nævnte rækkefølge til nye forhandlinger.

Han forklarer desuden, hvorfor forhandlingerne foregår på Christiansborg – i modsætning til regeringsdannelsen mellem Socialdemokraterne, De Radikale og SF i 2011, der blev til på Hotel Crowne Plaza i København.

- Det er vigtigt, at vi ikke gemmer os væk. Det er vigtigt, at man kan se processen omkring regeringsdannelse. Der er ikke et parti, der har vundet valget med 90 mandater, så der er ikke et parti, der kan få hele sin vilje, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Da Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tidligere mandag var på Amalienborg sagde han, at intet nogensinde er spildt, men at ”tiden godt kunne være blevet brugt bedre.” En henvisning til, at Liberal Alliance indstillede til dronning Margrethe under dronningerunden i fredags, at Lars Løkke Rasmussen skulle forsøge at danne en flertalsregering.

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.