Politik

DF: Vi indtræder i en regering - hvis grundlaget er i orden

- Vi indtræder i regering – hvis regeringsgrundlaget er i orden.

Sådan lød det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, da han sammen med Peter Skaarup var på vej ind til dronning Margrethe. Det sker efter, det i weekenden ikke lykkedes Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at danne en flertalsregering, sådan som han fik mandat til ved dronningerunden i fredags.

- Vores synspunkter skal i tilstrækkeligt omfang være repræsenteret i et regeringsgrundlag, og det har vi ikke haft mulighed for at diskutere før nu, fordi Lars Løkke Rasmussen loyalt har måttet undersøge mulighederne for en flertalsregering, sagde Kristian Thulesen Dahl.

- Vi er ikke nervøse for et regeringssamarbejde

DF-formanden sagde samtidig, at tiden siden dronningerunden i fredags godt kunne være brugt bedre – og at der nu forhåbentlig kan ’komme gang i de rigtige forhandlinger’:

- Vi er ikke nervøse for at tage regeringsansvar, men det kommer an på, om regeringsgrundlaget er i orden, lød det samtidig fra Kristian Thulesen Dahl efter kritik af, at Dansk Folkeparti er kommet med alt for mange modsatrettede udmeldinger om krav til et eventuelt regeringssamarbejde.

- Vi presser ikke nogen citron for meget. Vi synes, at det er rimeligt med et flot valgresultat for Dansk Folkeparti, at vi får et rimeligt aftryk, lød det fra DF-formanden, da han forlod dronning Margrethe.

S indstillede nyvalgt formandskandidat

Alle partierne er igen mandag på skift på besøg hos dronning Margrethe for at pege på, hvem der skal stå i spidsen for at danne Danmarks næste regering. Her pegede Socialdemokraterne på deres nyvalgte formandskandidat, Mette Frederiksen, som kongelig undersøger.

- Hun er nu fungerende formand for landets største parti og er en oplagt forhandler. Det er ser ikke så sandsynligt ud, men det er alligevel det bedste bud, lød det fra Socialdemokraternes Mogens Jensen, efter han havde været hos dronningen.

Han havde også en kommentar til Dansk Folkeparti som regeringsparti:

- Det er svært at se, at et parti, der er Danmarks næststørste, kan undslå sig at tage det ansvar, som det ville være at gå i regering. Det ville være meget mærkeligt og uset i Danmark, hvis ikke landets næststørste parti - som har mulighed for det - ikke gør det, sagde Mogens Jensen.

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.