Politik

Så sikre var de: Elbæks 'amatørprojekt' har IKKE en chance

Der var ikke mange, der spåede dem en chance, da Alternativet i februar meddelte, at partiet nu havde samlet nok vælgererklæringer og derfor var opstillingsberettiget til folketingsvalget.

Heller ikke blandt de politiske eksperter.

I Tirsdagsanalysen på TV 2 NEWS den 25. februar - to dage efter bekendtgørelsen - afviste politisk kommentator Michael Kristiansen klart, at det kunne komme på tale, at Alternativet ville komme i Folketinget.

- Det er faktisk ret sjovt, men det er også så sjovt, at det ikke er noget, man stemmer på. Det er noget, man kan sidde og grine over og lave studiekreds over. Han har ikke en chance. Ikke en chance, lød det skråsikkert fra Michael Kristiansen.

Casper Dall, der er leder af Christiansborg-redaktionen på Dagbladet Information, var enig, men ville dog ikke være definitiv.

- Jeg så, at der var nogle bookmakere, der ville give pengene 25 gange igen, hvis Alternativet kom over de to procent, og jeg ville ikke sætte mine penge på det. Jeg tror ikke, de kan komme op på 2-3 procent. Hvis de gør, kommer de ind med hiv og sving, og det kommer til at afhænge af valgkampen, sagde Casper Dall.

- Det er et amatørprojekt

To dage senere var billedet det samme i det politiske magasin Besserwisserne på TV 2 NEWS, hvor de medvirkende blev bedt om at vurdere Alternativets chancer for at komme over spærregrænsen.

TV 2's politiske redaktør Anders Langballe og Christine Cordsen, politisk redaktør på Jyllands-Posten, gav henholdsvis partiet 15 og 10 procents chance for at komme ind. Endnu mindre var tilliden fra Jarl Cordua, der er politisk kommentator og radiovært på Radio24syv.

- 0,1 procent på, at de kommer ind. De kommer ikke ind. Det er et amatørprojekt. Forget about it. Jeg spiser ikke nogen hat, men glem det, sagde Jarl Cordua.

Han proklamerede skråsikkert, at han allerede havde væddet en flaske whisky på, at Uffe Elbæks "menighed af landsbytosser og sølvpapirshatte" ikke kom ind.

- Jeg tog fejl

Da de første meningsmålinger senere begyndte at vise et helt andet billede af Alternativets muligheder, korrigerede Jarl Cordua sit bud til ti procents chance. Men han tvivlede stadig på, at det ville ske.

- Jeg ændrede holdning med realiteterne undervejs. Men jeg indrømmer i dag, at jeg tog fejl. Den eneste trøst er, at jeg langt fra var den eneste, siger han, da TV 2 fredag ringer til ham.

- Jeg anerkender, at Alternativet har gennemført en flot kampagne, og det har været meget professionelt. Så jeg lægger mig fladt ned, siger Jarl Cordua.

Han bekræfter, at han har tabt både en flaske whisky og en flaske rom som følge af sin manglende tiltro til Alternativet.

Trads troede på Elbæk

Men ikke alle politiske eksperter var klar til at afskrive Alternativet for tidligt. Politisk kommentator Hans Engell fastslog på TV 2 NEWS, at han "overhovedet ikke ville dømme Alternativet ude".

I Besserwisser-programmet den 27. februar var politisk kommentator David Trads ligeledes optimistisk på det nye partis vegne - som den eneste i panelet.

- Jeg tror, chancerne er 60-40. Jeg tror, de har en god chance for at komme ind. Det tror jeg, fordi jeg har været chefredaktør for Information, og jeg ved, at der findes 80.000 mennesker, der synes, verden skal være bedre, og at værdien af et fuglefløjt er mere værd en værdien af en krone, sagde David Trads.

Ved torsdagens valg fik Alternativet 4,6 procent af stemmerne, svarende til ni mandater og blev Folketingets sjette største parti - foran blandt andre SF og De Radikale.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.

Blå bog: Uffe Elbæk - en Alternativ sejrherre

Selvom blå blok vandt regeringsmagten, var Alternativet en af de helt store sejrherrer ved valget.

Her kan du for overblik over partistifter Uffe Elbæks meritter:

-----------

Uffe Elbæk

* Født den 15. juni 1954 i Ry

Uddannelse:

* Studentereksamen, Aalborg Katedralskole, 1975

* Højskoleophold, Krogerup Højskole, 1975

* Socialpædagog, Peter Sabro Seminariet, 1982

* Journalistisk Tillægsuddannelse, Danmarks Journalisthøjskole, 1987

Erhvervskarriere:

* 1982-1991: Grundlægger af og leder for Frontløberne i Aarhus

* 1991-2006: Grundlægger af og rektor for Kaospiloterne i Aarhus

* 2007-2009: Direktør for World Outgames

* 2010: Grundlægger af strategifirmaet Change The Game

Politisk karriere:

* 2001-2005: Medlem af Aarhus Byråd for Det Radikale Venstre

* 2001-2005: Formand for skole- og kulturudvalget i Aarhus Kommune

* Siden september 2011 medlem af Folketinget for De Radikale, valgt i Københavns Storkreds med 2373 personlige stemmer.

* 3. oktober 2011: Udnævnt til kulturminister

* 5. december 2012: Trækker sig som kulturminister efter flere sager, der har sat spørgsmålstegn ved hans habilitet

* 17. september 2013: Forlader Det Radikale Venstre og bliver løsgænger i Folketinget

* 27. november 2013: Stifter det nye parti Alternativet

* 23. februar 2015: Alternativet opnår det nødvendige antal underskrifter til at blive opstillingsberettiget til Folketinget

* 18. juni 2015: Partiet får 4,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget og har nu ni mandater i Folketinget

* Privat: Bor sammen med sin mand, Jens. Han har en biologisk søn og to stedbørn fra to tidligere forhold