I morgen mødes S for at vælge Thornings afløser

Valgsejr, tab af regeringsmagten og så farvel til formanden. Socialdemokraterne var natten efter valget på en følelsesmæssig rutsjetur, der ikke efterlod ret mange kræfter til at forholde sig til, hvem der skal føre det gamle parti videre.

Men det står klart, at partiets hovedbestyrelse mødes lørdag for at konstituere en ny leder, der så formelt skal vælges på et senere tidspunkt.

Lige så klart står det, at alt peger på, at det som ventet bliver den afgående justitsminister Mette Frederiksen, der kan gå fra at være kronprinsesse til at være egentlig formand.

Den afgående statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt nævnte i sin tale ikke navne på mulige afløsere. Men hun havde alligevel et budskab.

- Jeg er Danmarks første kvindelige statsminister. Men jeg er ikke den sidste kvindelige statsminister.

Nu skal vi tænke os om

Helle Thorning-Schmidts tro væbner, finansminister Bjarne Corydon, kaldte efter valget Mette Frederiksen for en "fremragende kandidat". Han tilføjede, at han ikke havde hørt om andre.

Mette Frederiksen ville natten til fredag ikke selv tage stilling til personspørgsmålet.

- Jeg synes, vi skal have lov til at tænke os om efter at have tabt regeringsmagten, siger hun.

- Resultatet i aften er ikke, hvad vi har arbejdet for eller ønsket. Men jeg ønsker vores politiske modstander tillykke med sejren, sagde Mette Frederiksen.

Ny formand skal findes hurtigt

Flere socialdemokratiske profiler udtrykte efter valget deres støtte til den afgående justitsminister.

Det gælder blandt andet beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, der mener, at Mette Frederiksen vil gøre sig godt som ny kvindelig formand for Socialdemokraterne.

Han mener også, at det bør gå stærkt med at finde den, der skal tage over efter den nu afgående formand.

S-kandidaten Peter Hummelgaard Thomsen peger ligeledes på, at den nuværende næstformand bør forfremmes.

- Flot tale af HTS. Flot valgkamp. Tak for ti år i spidsen. Nu håber jeg på og opfordrer Mette Frederiksen til at tage stafetten videre, skriver Hummelgaard, der er tidligere formand for DSU, på Twitter.  

Valget i tal

Danmark har 1.389 valgsteder. Det mindste valgsted er Mandø i Esbjerg Kommune, hvor 34 vælgere kan stemme, mens Tinghallen i Viborg er det største valgsted med 22.364 vælgere.

I alt 4.143.344 vælgere, som har bopæl i Danmark, kan stemme. Yderligere 3.258 udlandsdanskere kan også stemme. Antallet af vælgere er steget med 66.692 siden 2011.

Vælgerne kan sætte kryds ved 799 kandidater. Langt de fleste er opstillet for de 10 opstillingsberettigede partier, mens 16 er opstillet som løsgængere. SF og Venstre opstiller flest – de to partier har begge 93 på stemmesedlerne, mens Konservative har 55. Kandidaterne er gennemsnitligt 46 år gamle, lidt ældre end den gennemsnitlige dansker, der er 41,1 år. 

Hele herligheden ventes at koste 100 millioner kroner. Det er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet prisen for valget i 2011.