Politik

Tysk avis om dansk valg: - Er I virkelig så højreorienterede

Følg valget på TV 2 NEWS direkte og gratis via TV 2 PLAY her

Europas øjne er rettet mod Danmark i dag, hvor danskerne skal stemme om, hvorvidt det bliver en rød eller blå regering, og både politikere og medier har registreret, at der er nogle få emner, der har præget dagsordenen i valgkampen.

Og flere steder bliver der rynket på næsen over det forholdsvis store fokus på asyl- og indvandrerpolitikken. Senest har den tyske avis Die Zeit under overskriften; ”Pøbelvalgkampen” bragt en kronik, hvor skribenten blandt andet langer ud efter politikernes populistiske udmeldinger og løfter om stramninger på indvandrerområdet.

I artiklen konstaterer skribenten blandt andet, at de danske folketingskandidater i vid udstrækninger har konkurreret om, hvem der kan gøre tilværelsen sværest for asylansøgere.

”De som i disse dage befinder sig i Danmark, hvorvidt det er ved havnen i København, på et feriested ved kysten eller i en af Jyllands små landsbyer, har ét spørgsmål, som de ikke kan få ud af hovedet; Er I virkelig så højreorienterede, som jeres valgkamp antyder?.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

Svenskerne også uforstående

Tidligere har blandt andre den svenske statsminister og Socialdemokrat Stefan Löfven kritiseret sit danske søsterparti for at drive en alt for indvandrerkritisk valgkamp og sloganet; ”Kommer du til Danmark, skal du også arbejde”.

Ved den lejlighed forklarede den svenske statsminister, at han ikke deler Helle Thorning-Schmidts tilgang til indvandrerpolitikken.

”Det er ikke sådan, at visse mennesker fra visse lande ikke vil arbejde. Jeg tror, at alle mennesker vil have et arbejde i en voksen alder, eftersom det er sådan, du udvikler dit liv, sagde Löfven til Expressen dengang.

Dansk tilgang kræver tilvænning

Og syd for grænsen undrer skribenten fra Zeit sig altså også over danskernes tilgang til ytringsfriheden.

"Traditionelt set har Danmark en fortolkning af ytringsfriheden, som kræver tilvænning for tyske ører. Den lyder: Alt må siges. Det kan være en måde at overkomme kulturelle forskelle på, når dette princip gælder for alle; populister og deres modstandere. Men for det meste hører man kun den ene," lyder det.

 1. Dag 1

  1. Valget udskrives

   Efter politiske kommentatorer efterhånden har skambudt på mulige valgdatoer, erfarer flere danske medier onsdag morgen, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil gå på talerstolen for at fortælle, at danskerne skal til valg i juni.

   Og ganske som ventet går hun klokken 11 på talerstolen i Glassalen, hvor hun udskriver valget med ordene:

   - Valget er klart. Tiden er den rette, og nu er det op til danskerne, siger Helle Thorning-Schmidt om valget, der bliver sat til 18. juni.

 2. Dag 2

  1. Panorama-sagen

   På valgkampens anden dag blev dagsordenen præget af de påstande, som Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede omkring et tidligere virksomhedsbesøg hos Panorama.

   Her referede statsministerkandidaten til et møde med en tidligere ansat, der angiveligt skulle have forladt sit job og returneret til tilværelsen som kontanthjælpsmodtager, fordi han ikke tjente nok ved at passe et fuldtidsarbejde.

   Fagforbundet 3F var de første til at stille sig tvivlende over for anekdoten, og siden fulgte de store medier trop i forsøget på at afprøve påstandene.

 3. Dag 3

  1. Radikale smider dagpenge-bombe

   Radikales leder Morten Østergaard kommer med første udspil i valgkampen, da han erklærer, at Radikale vil stramme reglerne på dagpengeområdet.

   Forslaget spændte ben for regeringskollegerne i Socialdemokratiet, og Helle Thorning-Schmidt måtte bruge sin taletid under et stortanlagt pressemøde på Aarhus Universitet på at forklare, hvordan partiet vil arbejde sammen om en passende dagpengepolitik i en eventuelt kommende regering.

 4. Dag 4

  1. Rød blok haler kraftigt ind

   Efter at have været håbløst bagud i meningsmålingerne stort set i hele valgperioden, viser en en en dugfrisk undersøgelse, at S stort set har lukket hullet til blå blok.

    

 5. Dag 5

  1. Første duel mellem statsministerkandidaterne

   De to statministerkandidater mødes for første gang i debat på TV 2, hvor Helle Thorning-Schmidt blandt andet angriber Lars Løkke Rasmussens beregninger, der blandt andet viser, at kun 700 danskere er kommet i job i seneste regeringsperiode.

   - Der er gået lidt Panorama i de der tal, og det er jo ikke første gang, at Venstre bruger meget tvivlsomme tal, siger Helle Thorning-Schmidt blandt andet under debatten.

   Efter duellen vurderer et klart flertal af danskerne, at Helle Thorning-Schmidt klarede sig bedst.

 6. Dag 6

  1. Modstridende meningsmålinger

   Efter en stille weekend lå der igen friske meningsmålinger klar mandag morgen. Først på morgenen kunne Ritzaus meningsmålingspartner, Voxmeter, fortælle, at rød blok for første gang i valgkampen havde flertal.

   Bare få timer senere kunne vi så på TV 2 præsentere den seneste meningsmåling, der nu viste en borgerlig fremgang. Ligeledes for første gang i valgkampen.

   Samme dag kommer Venstre med et udspil på skoleområdet, og Lars Løkke Rasmussen lover at se skolereformen efter i sømmende.

   - Inklusionen er drevet for vidt, lød det blandt andet fra Løkke Rasmussen.

 7. Dag 7

  1. På tur i provinsen

   En uge inde i valgkampen valgte begge statsministerkandidater at tage til provinsen, hvor begge havde fokus på jobskabelse.

   Imens mødtes en stor del af de resterende topkandidater til debatmøde på Kronborg Slot. Her blev blandt der blandt andet diskuteret social dumping og sanktioner mod ulovlig carbotagekørsel.

    

 8. Dag 8

  1. S vil bremse stigninger i medicinpriser

   Mens Lars Løkke Rasmussen brillerede som rapper i radio Nova, valgte Helle Thorning-Schmidt at præsentere et nyt forslag til, hvordan man fremover skal bremse prisstigninger på medicin.

   Forslaget kom i forbindelse med et sundhedsudspil på samlet seks milliarder kroner, og indebærer et samarbejde med de nordiske lande.

    

 9. Dag 9

  1. DF'er markerer sig - og bliver irettesat

   Reklamer og annoncer med engelske ord og udtryk skal bremses effektivt ved at lade staten sætte ind med en ny punktafgift.

   Det foreslår Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, der forklarer sit synspunkt over for Altinget:

   - Vi ønsker, at de holder op med at tale til os på engelsk. Det irriterer mig grænseløst, forklarer han.

   Senere bliver han dog banket på plads af Søren Espersen, der på Twitter skriver, at det ikke er Dansk Folkepartis holdning, at man bør indføre afgift på fremmedsprogede reklamer.

 10. Dag 10

  1. Grundlovsdag - kvinders stemmeret fylder 100 år

   For en stund overlod politikerne scenen til landets dronning, der gik på talerstolen foran Christiansborg i anledningen af 100-året for kvindernes valgret.

   Danmarks første kvindelige statsminister benyttede lejligheden til at sætte fokus på ligestillingsdebatten

   Ifølge Helle Thorning-Schmidt er kvindernes kamp for lige rettigheder nemlig ikke slut.

   - Er vi i mål? Nej, der er stadig fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Det går ud over den enkelte. Samfundet går glip af talent. Og både kvinder og mænd bliver tabere, lød det blandt andet i talen.

    

    

 11. Dag 11

  1. Indvandrerdebatten blusser op

   Politikere på begge sider af blokken står i kø for at fordømme udtalelser fra ekstreme islamistiske måljøer.

   Hizb ut-Tahrir opfordrer blandt andet alle muslimer til at boykotte valget, mens salafisten Adnan Avdic forbander Grundloven på live-tv.

   DF's Pia Kjærsgaard og socialdemokraten Mette Frederiksen er blandt dem, der opfordrer ekstremisterne til at forlade landet.

 12. Dag 12

  1. Venstre i offensiven - og ny duel

   Efter endnu en meningsmåling viser tilbagegang for Venstre, går partiet i offensiven med en kampagne, der fokuserer på Helle Thorning-Schmidts mange løftebrud.

   - Det er ikke en positiv kampagne. Men vi har oplevet negative kampagner mod os, og vi ønsker at fortælle befolkningen, hvad der blev lovet, siger Venstres Søren Gade.

   De to statsministerkandidater mødes i endnu en duel. Denne gang på DR.

 13. Dag 13

  1. V-kandidat i uføre og K-udspil

   Mens Venstre tøver med at sætte tal på deres kontanthjælpsloft, præsenterer De Konservative et konkret bud på, hvor stor forskellen mellem kontanthjælpen og indkomsten ved et fuldtids- lavtlønsjob skal være.

   Ifølge partiet skal der være en gevinst på omkring 3000 kroner ved at tage et lavtlønsjob i forhold til kontanthjælpen.

   Venstres folketingskandidat Thomas Danielsen kommer i uføre, efter han i en Twitter-kommentar skriver følgende i kølvandet på duellen mellem Løkke og Thorning.

   - Beklager Helle Thorning-Schmidt. Folkets panderynker kan ikke fjernes med botox.

   Han måtte dagen efter beklage kommentaren, efter at have modtaget mange sure henvendelser på sin profil.

    

 14. Dag 14

  1. Asyludspil og omskæring af drengebørn

   Ifølge Venstre er tilstrømningen af flygtninge ude af kontrol. Derfor præsenterede partiet på tærsklen af valgkampens tredje uge et udspil, der skal gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark.

   Imens er Radikales Ida Auken kommet i modvind på de sociale medier, efter hun på sin Facebook-profil har meldt ud, at hun er for omskæring af drengebørn - men ikke piger.

 15. Dag 15

  1. Regeringen præsenterer tryghedspakke

   Socialdemokratierne og Radikale Venstres præsenterer en ny tryghedspakke, der består af 450 millioner kroner i perioden 2016-2020. Pengene skal komme fra de 39 mia. kroner, som de to regeringspartier tidligere har præsenteret i et velfærdsudspil.

   En Megafon-måling viser, at blå blok fører med mindst mulige margin med 88 mandater mod råd bloks 87.

    

 16. Dag 16

  1. Enighed om boligskat

   Efter en onsdag, hvor det lykkedes SR at præge dagsordenen med tryghedspakken, slår Venstre igen med et forslag om at fastfryse boligskatten frem til 2025.

   Efter lidt tøven fra finansminister Bjarne Corydon (S), melder han senere på dagen sig med på vognen.

   - Hvis det her er meldingen fra Venstre, så er det noget man godt kan aftale med Socialdemokraterne. Vi har den holdning, at det er bedst og mest trygt for boligejerne. Det giver stabilitet i Danmark, hvis de to store partier i dansk politik holder sammen i en bred aftale, siger Bjarne Corydon til TV 2.

   Torsdag aften mødes de to statsministerkandidater i valgkampens tredje duel. Denne gang på TV 2.

 17. Dag 17

  1. Folkemøde og utilfredshed mod folkeskolen

   Folkemødet på Bornholm bliver skudt i gang, og flere politikere drager mod solskinsøen. Imens viser en undersøgelse blandt folkeskolelærerne, at syv ud af ti ikke føler sig rustet til at give en tilfredsstillende undervisning til inkluderede børn.

   SF melder sig klar med en økonomisk indsprøjtning til folkeskolerne. Helt præcis vil partiet bruge en milliard kroner på at hjælpe reformen på vej.

 18. Dag 18

  1. Venstre vil revidere udenrigspolitik

   Venstres formand Lars Løkke Rasmussen forklarer i et Politiken-indlæg, at Danmarks engagement i udlandet skal revideres. Det skal blandt andet gøres ved at udpege en person, der skal analysere udenrigspolitikken og komme med bud på en strategi, der skal "samtænke" de forskellige politiske områder, så de passer til "en verden under stærk forandring".

   Forslaget bliver mødt med stor skepsis både politiske modstandere og eksperter i international politik.

 19. Dag 19

  1. S med velfærdsudspil - V til modangreb

   Socialdemokraterne fremlægger et økonomisk udspil, der blandt andet indebærer, at udgifterne til velfærden fra 2020-2025 skal stige med 0,6 procent.

   Venstre er ikke sene til at gå i kødet på forslaget, og næstformand Kristian Jensen efterlyser finansiering på udspillet.

   - Det lyder som Fair Løsning 2.0, hvor man lover en masse milliarder, uden at man konkret kan se, hvor man skal finde pengene, og hvem de skal lave den samme med, siger han til TV 2 News. 

   Mens seneste måling viser dødt løb mellem blokkene, viser en anden måling, at Helle Thorning-Schmidt (S) fører stort på troværdighedsbarometeret.

 20. Dag 20

  1. Test dit Valg

   14 spørgsmål om deres politiske holdninger fra TV 2's kandidattest har givet otte kendte danskere et billede af, hvilken folketingskandidat de er mest enig med. Det skete i TV 2-programmet 'Test dit valg' mandag aften. Her blev kokken Thomas Rode noget overrasket over resultatet af hans valgtest. 
   Desuden blev sløret løftet for, hvilken politiker flest danskere er enig med - og hvilken politiker færrest danskere er enig med - i TV 2s kandidattest. 

 21. Dag 21

  1. Thorning sender 1,5 millioner breve: Pas på Lars Løkke

   Millioner af danskere vil i valgkampens sidste dage modtage et brev fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i umisforståelige vendinger advarer mod at stemme på Venstre og Lars Løkke Rasmussen.
   - Danmark er ude af krisen. Nu skal vi holde fast og sige nej til Lars Løkke Rasmussen og Venstres nulvækst, indleder statsministeren med fede typer. Brevet er sendt til samlet set 1,5 millioner husstande.
   Dertil siger Lars Løkke Rasmussen, at han er oprigtig ked af brevet. 

   Under DR-debatten "Demokratiets dag" samme aften, siger Thorning: - Jeg skal nok få styr på De Radikale.