Politik

Rørt Thorning: Nu træder jeg tilbage

Helle Thorning-Schmidt træder tilbage som partiformand for Socialdemokratiet. Det meddelte hun i sin tale på Christiansborg efter nederlaget.

Det var siden en stærkt rørt statsminister, der trådte ned fra talerstolen til tilråbene; Helle, Helle, Helle. 

- Kære allesammen. Det er fantastisk at komme herind og mærke, hvordan vi har det sammen, startede Thorning i sin tale for partifællerne på Christiansborg. 

- Vi har i fællesskab vist, hvad rigtigt demokrati er for noget. Nu har danskerne valgt. Socialdemokraterne er igen landets største parti. 

- Vi gik til valg på at styrke, det Danmark, vi kender. Det har været den bedste kampagne, sagde Thorning, inden hun fortsatte med at takke DSU for deres indsats i valgkampen.

- I aften rakte vores indsats ikke så langt, som vi håbede. Vi vandt valgkampen, men tabte valget. Vi blev slået på målstregen. Vores venner hos De Radikale Venstre har ikke fået det valg, som de fortjener, fortsatte Thorning, som takkede regeringspartneren for et godt samarbejde, ikke mindst partiformanden Morten Østergaard.

Statsministeren fortsatte med at sige, at Lars Løkke Rasmussen skal være glad for, at han overtager et Danmark i topform.

Hør hele Helle Thorning-Schmidts afgangstale her:

Tavs Thorning trådte ud af døren

Det var en tavs statsminister Helle Thorning-Schmidt, der over midnat åbnede døren til sit hjem på Østerbro sammen med sin mand Stephen Kinnock. Statsministeren ønskede ikke at udtale sig til pressen, men vinkede til de fremmødte, inden hun fortsatte ind i en bil, der bragte hende til Christiansborg, hvor socialdemokraternes fest ventede. 

- Jeg snakker med jer bagefter. Jeg går lige op og taler med mine partifæller, sagde Thorning til den fremmødte presse, da hun ankom til Christiansborg. 

Med 90 mandater til blå blok mod 89 mandater til rød blok får Danmark nu en ny statsminister og Thorning må afgive magten til blå blok.

Ca. 165.000 stemmer skiller de to blokke ad i Danmark. Under sidste valg var det ca. 8.000 stemmer, der afgjorde valget.

Fakta: Sådan vælger Socialdemokraterne ny formand

 Socialdemokraterne skal finde en ny formand, efter at Helle Thorning-Schmidt har annonceret sin afgang.  Med Helle Thorning-Schmidts farvel til statsministerposten og som formand for Socialdemokraterne, skal partiet have ny frontfigur.  Sådan forventes det, at det kommer til at ske:  * Partiets hovedbestyrelse bliver indkaldt for at fastlægge den nærmere køreplanen for formandsskiftet.  * Formanden skal vælge på partiets kongres, som er planlagt til den 19. og 20. september. Hovedbestyrelsen kan dog indkalde en ekstraordinær kongres inden.  * Hvis der kun er en enkelt kandidat, der stiller op som formand, giver resultatet sig selv. Er der flere, skal der stemmes om dem.  * Formelt set skal en af kandidaterne have 3/4 flertal af kongressens stemmer for at blive valgt. Ellers skal der en urafstemning blandt medlemmerne til.  * En anden mulighed er, at man går direkte til urafstemning, hvor det så er den kandidat med flest stemmer, der kan kåres som ny formand.  Socialdemokraterne har gennem tiden skiftet formand på flere måder:  * Socialdemokraterne skulle senest vælge ny formand i 2005, da den daværende formand, Mogens Lykketoft, valgte at trække sig efter valgnederlaget samme år.  * For første gang i partiets historie blev det partiets medlemmer, der skulle vælge formand. Valget stod dengang mellem Helle Thorning-Schmidt og tidligere justitsminister og næstformand Frank Jensen.  * Tidligere blev Poul Nyrup Rasmussen valgt i et kampvalg mod daværende formand Svend Auken på en ekstraordinær kongres.  * Da Jens Otto Krag i 1972 trak sig tilbage som statsminister og partiformand, pegede han direkte på sin efterfølger på posten som statsminister, Anker Jørgensen. Fra 1973 og frem til 1987 var han partiets formand.  Kilde: Socialdemokraterne.