Politik

... og her er hende, næsten ingen er enig med

0,01 procent.

Så mange - eller så få - af de, der har taget TV 2s kandidattest, er mest enig med Jeanne Toxværd fra Enhedslisten. Hun stiller op til Folketinget i Gentoftekredsen (Københavns Storkreds), og har siden kommunalvalget 2013 siddet i kommunalbestyrelsen i velhaverkommunen - som den første repræsentant for Enhedslisten nogensinde. Partiet stormede ind med 5,5 procent af stemmerne dengang.

Jeanne Toxværd lægger ikke skjul på, at hun ønsker at vende op og ned på samfundet. 

– Folk bliver så forskrækkede, når man taler om revolution. Det er, som om folk straks tænker Rusland i 1917. Det er ikke det, jeg tænker. Men vi er nødt til at gentænke den økonomiske indretning af samfundet, lyder det fra Jeanne Toxværd, der er erklæret pacifist og således ikke drømmer om nogen voldelig omkalfatring af samfundet, sagde hun efter valget i et interview med Nyhedsmagasinet Danske Kommuner

Det er dog uvist, hvorvidt Gentoftes konservative borgmester Hans Toft har holdt det løfte, han gav hende, da hun var blevet opstillet til Folketinget.

– Over et glas vin tilbød borgmesteren at betale min valgkamp, fordi han så ville slippe for mig, sagde Jeanne Toxværd i interviewet. 

'Test dit valg' på TV 2

Test dit valg er et eksperiment, hvor vi sammen med 208 danskere forsøger at finde ud af, hvordan Folketinget ville se ud, hvis vi udelukkende stemte efter vores holdninger, og ikke efter hvem vi kan lide eller ikke lide, hvad vores venner og familie synes eller hvad vi plejer.

I studiet tager otte kendte og 200 almindelige danskere TV 2's kandidattest og besvarer de alle 14 spørgsmål om nogle af tidens væsentlige politiske emner.

De almindelige danskere er fordelt i otte grupper, for eksempel pensionister og sosu-assistenter.

Metoden, der benyttes til udregning af partivalget efter holdninger, er udarbejdet af analyseinstituttet Megafon.

Du kan se hele 'Test dit valg' på TV 2 Play