Politik

Kaares valg: Her blev han afsløret: Søvndal løj om plejehjemsbesøg

Valgløfter er gratis, og man kan ikke straffes for at løbe fra dem. Anderledes er det med historien - den kan man ikke løbe fra, og man bliver straffet, hvis man forsøger. Netop det måtte SFs populære formand Villy Søvndal erkende i 2007, mens han var på sit højeste rent popularitetsmæssigt

Forholdene på landets plejehjem spillede en vis rolle i valgkampen, og på tv sagde Villy Søvndal, at han havde besøgt 20 plejehjem. Men det havde han ikke. Faktisk havde SF-formanden blot besøgte fem.

Det viste sig at være en alvorlig fejl. Det er en fejl af de helt store, fortæller TV 2’s tidligere politiske redaktør Kaare R. Skou.

Søvndal undskyldte sig med, at han fik sagt plejehjem og sagt plejecentre, men den var umulig at redde hjem, så han måtte lægge sig fladt ned.

Det var en klokkeklar løgn.

Men plejehjemsepisoden til trods, så fik det ikke store konsekvenser for Søvndal, der var super populær.

Det blev ikke katastrofalt for ham, fordi han var så utrolig populær på det tidspunkt. Men det blev ved med at hænge i hele valgkampen, hvor der hele tiden blev stykket til ham fra de andre partier hver eneste gang, at mulighed bød sig. Ligesom man gjorde det i forbindelse med Løkkes underbukser, forklarer Kaare R. Skou, der ikke mener, at det fik nogen egentlig betydning for valgresultatet for SF, der fik et fint valg.

Tilbage stod derimod kulminationen på det projekt som Villy Søvndal havde startet sammen med chef-strateg Thor Möger Pedersen, hvor man hele vejen havde arbejdet henimod at blive regeringsklar.

Grunden til, at Villy Søvndal blev så populær, var nok, at man meget sjældent så ham angribe andre partier. Når han havde chancen, så fremlagde han i stedet forslag til, hvordan man kunne komme ud af de forskellige situationer. Vælgerne opfattede derfor Villy Søvndal som meget positiv, og det var med til, at SF fik så godt et valg i 2007.

Rød blok endte med at tabe valget til blå blok i 2007, men vandt som bekendt i 2011. Her fuldendte Villy Søvndal sit projekt og dannede regering med S og R. I 2013 var Søvndal trådt tilbage som formand og med Annette Vilhelmsen ved roret trak SF sig fra regeringen. 

Hvad er Kaares Valg?

I 'Kaares Valg' giver TV 2's tidligere politiske redaktør, Kaare R. Skou, et tilbageblik på politiske øjeblikke, der på både godt og ondt er blevet en del af Danmarks politiske valghistorie.

Dette historiske tilbageblik er en tilbagevendende begivenhed på valg.tv2.dk hele valgkampen og vil blive publiceret hver dag omkring middag.

67-årige Kaare R. Skou gik på pension efter folketingsvalget i 2011, men holder i dag foredrag om dansk politik Han nåede at arbejde på TV 2 i godt 22 år.