Politik

Pape skaber debat: Drop den understøttende undervisning

Sidste sommer blev ’understøttende undervisning’ - i daglig tale UU - indført på de danske skoleelever skoleskema

I en blog på tv2.dk opfordrer de Konservatives politiske leder Søren Pape Poulsen til, at kommunerne får lov at droppe det.

- I praksis har det vist sig vanskeligt for skolerne at definere indholdet af UU-timerne. Der er stor forskel på, hvordan skolerne bruger dem, og på, hvilken uddannelsesbaggrund personalet, der står for dem, har. Typisk står pædagoger alene med ansvaret for undervisningen, og timerne kommer mange steder derfor til at ligne det, der sker i skolefritidsordningerne (SFO’erne). Fine og gode aktiviteter – men ikke nødvendigvis med det faglige indhold, der efter vores opfattelse bør være førsteprioritet i folkeskolen. Skoletid for sig og SFO-tid for sig, skriver Søren Pape.

Han møder modstand hos BUPL, der mener, at det ville klæde den konservative leder at vise mere tillid til pædagogerne.

BUPL-formand Elisa Bergmann er dog helt enig med Søren Pape Poulsen i, at kvaliteten på flere skoler er alt for dårlig. Men det skyldes, at de nye elementer i skolereformen er blevet nedprioriteret, da reformen skulle implementeres.

- Vi har længe forsøgt at råbe politikere og skoleledere op, da vi ved, at den understøttende undervisning halter flere steder. Det er dybt utilfredsstillende - både for pædagogerne og børnene, siger Elisa Bergmann og uddyber:

- En understøttende undervisning er helt afgørende for, at børnene får en mere varieret og anderledes skoledag. Derfor skal timerne prioriteres højere, så de spiller bedre sammen med resten af skoledagen. Derudover skal der være langt bedre muligheder for samarbejde mellem lærere og pædagoger, så børnene kan få det bedste fra begge faggrupper

Politisk uenighed

Fra politisk hold bakker Venstres undervisningsordfører Peter Juel Jensen ikke umiddelbart op omkring ideen.

- At UU bruges på den måde, er ikke et billede, jeg kan genkende. UU gør det muligt at præsentere stoffet for eleverne på flere forskellige måder. Nogle lærer bedst ved at føle og røre. Det er fantastisk vigtigt især for drengene. Lad os nu prøve at tale folkeskolen op i stedet for at tale den ned og have tillid til de dygtige skoleledere, der sidder derude, siger undervisningsordfører Peter Juel Jensen til Politiken.

Også Danske Skoleelever har reageret på Twitter:

Søren Pape står dog fast og er klar med et forslag

- Konkret foreslår jeg derfor at give kommunerne mulighed at pille UU-timerne ud af skemaerne og dermed forkorte skoledagen en smule. I gennemsnit vil det være en halv til en hel time om dagen, hvilket vil give børnene lidt mere tid til deres fritidsaktiviteter om eftermiddagen. Som sagt er det timer, der bruges vidt forskelligt fra skole til skole, skriver Søren Pape - her uddyber han sit forslag.

Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal siger til Politiken, at skolerne bruger den understøttende undervisning forskeligartet.

Lektiecafeerne skulle have været en del af UU, som skolerne så kunne have placeret mere fleksibelt og hen over en hel dag, hvis de ville. I stedet har skolerne nu ret få timer med UU, og det begrænser muligheden for at lave mere spræl«, siger Hjortdal til Politiken.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.