Politik

Da Naser Khader blev ’klædt af’ til valgduel i Kalundborg

- Naser, gider du ikke godt at definere, hvad 40 procents ’flad skat’ er, og kan du give et eksempel på det?

Ordet kommer fra en ældre kvinde i islandsk sweater til en valgduel i Kalundborg og er rettet mod Danmarks nye parti, Ny Alliance, og dets ene af tre medstiftere, Naser Khader, der sammen med daværende formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, er mødt op for at diskutere, hvad partierne står for frem mod valget i 2007.

- Altså, hvad mener du?, svarer Naser Khader, inden han forsøger at forklare et af partiets mærkesager.

Et svar, og fire pinefulde minutter, der senere hen er gået hen og blevet historisk og meget kendetegnende for Ny Alliances første valgkamp.

Det mener TV 2’s tidligere politiske kommentator, Kaare R. Skou, for hvem episoden står soleklart i hukommelsen.

Det var temmelig afslørende, vil jeg sige.  Og jeg tror at alle, både dem der var til stede i salen, men også dem der så det bagefter og specielt Ny Alliances kandidater opfattede det som den totale afklædning af manden.  Og da han jo var en central person i Ny Alliance, var det jo hele Ny Alliance, siger Kaare R. Skou.

For når en af partiets hovedpersoner ikke kan forklare en af partiets grundtanker, tegner det et billede af et parti, hvor det flimrede, mener han:

- Det lykkedes Ny Alliance at gøre sig selv til grin, simpelthen.

Lå godt i meningsmålingerne

I maj 2007 stiftede danskerne for første gang kendskab til ’de nye drenge’ i Folketinget – Ny Alliance. Partiet var en realitet og med Gitte Seeberg, Naser Khader og Anders Samuelsen i spidsen, var det ikke ukendte personligheder, der viste sig i partitoppen.

Partiet havde ramt noget i danskerne og særligt hos de skuffede konservative og venstre medlemmer, der ikke var tilfredse med, at den offentlige sektor var vokset under Anders Fogh Rasmussen og Lars Barfoeds regeringsledelse, var Ny Alliance et interessant alternativ. Partiet tordnede frem i meningsmålingerne gennem sommeren 2007 og på et tidspunkt stod de til at nå 29 mandater ved et valg.

Uenige om partiets linje

Men noget ændrede sig op mod valget.

For ved afslutningen af valget stod partiet tilbage noget slukørede, da resultatet blev fem mandater til forskel fra de 29, man havde sat sig i udsigt. Og blot 2,8 procent af stemmerne.

Et resultat, som den nævnte episode kan have indflydelse på, mener Kaare R. Skou. Men resultatet var alligevel overraskende, mener han:

- Det var temmelig vildt. Jeg tror ikke, at det er set før. Og det skyldes jo, at Anders Samuelsen i og for sig virker meget troværdig, og det borgerlige Danmark trængte til noget andet end Anders Fogh Rasmussen, og derfor tænkte man i begyndelsen, at ’her er der noget nyt’. Og så var det jo altså, at de blev totalt klædt af.

En del af forklaringen kan ligge i, at partiet simpelthen ikke var enige om grundlaget, fortæller TV 2’s tidligere politiske kommentator:

- Ja, de vidste det dårligt nok selv, hvad de ville. Og så kunne de jo ikke skjule i længden, at de indbyrdes var temmelig uenige. Gitte Seeberg, Anders Samuelsen, Lars Kolind, Asger Aamund og Leif Mikkelsen var ikke enige om ret meget, når det kom til stykket. De havde jo med både noget Radikal politik, konservativt og noget Venstre-politik med i baggagen. Og det matchede altså ikke hinanden.

Khader selv tog til genmæle i Euroman kort efter, skriver Politiko. Her forklarede han, at han med sin uddannelsesmæssige baggrund som økonom godt vidste, hvad de 40 procent indebar. Men at han ikke kunne svare specifikt på kvindes spørgsmål, da han ikke kendte hendes økonomiske forhold. Overfor Politiko udtrykte han sin frustration over, at kvinden, samt flere andre blandt publikum, ifølge ham var medlem af Dansk Folkeparti.

Foruden valgmødet i Kalundborg bed Kaare R. Skou mærke i særligt tre episoder i valgkampen, der endte med et uheldigt udfald for partiet: Dansk Røde Kors’ førstemand, Jørgen Poulsen havde bevilget sig selv orlov med løn under valgkampen.Se og Hør beskyldte Naser Khader for at have fået udført sort arbejde. Og Lars Kolind lancerede et forslag om, at Fyn skulle gøres til et skatteeksperiment, hvor alle betale 40 procent i skat. Fyn skulle være det danske Monaco.

Hvad er Kaares Valg?

I 'Kaares Valg' giver TV 2's tidligere politiske redaktør, Kaare R. Skou, et tilbageblik på politiske øjeblikke, der på både godt og ondt er blevet en del af Danmarks politiske valghistorie.

Dette historiske tilbageblik er en tilbagevendende begivenhed på valg.tv2.dk hele valgkampen og vil blive publiceret hver dag omkring middag.

67-årige Kaare R. Skou gik på pension efter folketingsvalget i 2011, men holder i dag foredrag om dansk politik Han nåede at arbejde på TV 2 i godt 22 år.