Politik

Alternativet i Krydsild: Vi har ingen krav - vi kommer med ønsker

Kødfri dage, 30 timers arbejdsuge og lovlig cannabis. 

Det var nogle af de emner, som var på banen, da Alternativets folketingskandidat Niko Grünfeld var gæst i dagens udgave af Krydsild på TV 2 News. 

- Kommer I nogensinde frem med planer omkring finansieringen af jeres forslag. Det lyder som valgflæsk og ikke rigtig gennemtænkt? spurgte Peter Bredahl Paulsen. 

- Jamen, det gør vi da. Vi er jo pragmatisk orienteret. Jeg er selv økonomimand, og vi har lommeregnere med. Vi håber da på at få vores politik gennemført. Og der er heller ingen af de andre partier, som har alt gennemfinansieret fra A til Å. Politik handler ikke kun om økonomi. 

Men du siger, I nok skal komme med beregningerne. Hvornår gør I det?

- Det gør vi løbende. Lige nu har vi gang i beregninger, og det er mere kompliceret end som så. Men vi er i gang, og vi skal nok få det gennemført, lød det fra Niko Grünfeld.

Han påpegede bl.a. den 30 timers arbejdsuge, som Alternativet går ind for. 

Men du svarer stadig ikke på, hvordan du vil finansiere det?

- Vi vil sætte afgifterne op på ressourcerne, så de virksomheder, der forurener, skal betale mere. Og firmaer i balance skal betale mindre.

Men flytter virksomhederne så ikke ud af landet? 

- Nej, det tror jeg ikke, for Danmark er et attraktivt sted at være. Og hvis firmaerne flytter ud, så må vi finde ud af det, siger Niko Grünfeld. 

Medicinsk cannabis

Et andet af Alternativets forslag lyder på fri cannabis. Her understregede Niko Grünfeld, at der i første omgang var tale om medicinsk cannabis. 

 - Vi har ikke helt taget stilling til, om der skal være fri cannabis endnu. 

Hvorfor har I ikke taget stilling til det?

- Fordi vi er i gang med at udvikle. Lige nu har vi nogle områder, vi har politik på. Og resten er en proces, vi har gang i. 

Nul krav til Thorning

I peger på Thorning som statsminister. Hvilke krav vil I stille til hende?

- Jamen altså, vi kommer ikke med krav. Vi er halvanden uge inde i valgkampen. Vi kommer med gode ønsker og intentioner og så må vi se, hvad tingene bringer. 

I har ikke et eneste krav til Helle Thorning-Schmidt?

- Næ. 

Men fortjener jeres vælgere ikke at få at vide, hvilken retning I gerne vil pege hende ind på?

- Jo selvfølgelig. Vi vil have grøn omstilling. Vi vil have fokus på det gode liv, og hvordan vi sikrer et CO2-neutralt Danmark. At hele verden kan komme til Danmark og finde ud af, hvordan man lever i balance. Men vi kommer ikke med krav. Vi er jo ikke engang valgt ind endnu. Men vi vil jo, lige som alle andre partier, gerne have mest muligt gennemført. 

Men hvordan vil I det, hvis I ikke stiller krav?

- Man kommer med ønsker og går ind i en forhandlingsposition. For mig er det ligesom, når man løser en familiekonflikt. Man kan ikke kun se det fra et perspektiv. Vi må høre alles perspektiver. Og så må man se, hvem der har mandater, og hvad man har berettigelse til. Sådan er det i alle processer. 

Kan du forstå, hvis nogen tænker; Hvis I ikke har nogen krav, hvad er det så, I gerne vil?

- Krav lyder som om, vi kommer og skal have noget gennemført. Og det vil vi selvfølgelig gerne. Men vores tilgang er meget mere nysgerrig, så vi kan finde muligheder sammen. Det er jo en demokratisk proces. Jeg tror ikke, vi vinder ved at stille alle mulige krav. Vi har ønsker, og det ved Thorning godt. Det at stille krav, virker lidt gammeldags på en eller anden måde, siger Niko Grünfeld.

Danskernes Redaktion

Danskernes Redaktion på TV 2 består af ca. 30 studerende fra universiteter i hele landet.

De studerende suppleres af vores sociale medie-desk og har som opgave at overvåge de sociale medier for gode kommentarer, spørgsmål og andre relevante input til valgkampen.

Redaktionen vil agere bindeled mellem TV 2’s brugere, politikerne og TV 2’s flader under hele valgkampen.

Find os på de sociale medier og under hashtagget #tv2valg

Fakta om valgkredse

  • Landet er opdelt i 10 storkredse, hvor politikerne stiller op til folketingsvalg.
  • Hvem der stiller op - og hvor de stiller op afgøres i partierne.
  • En politiker skal ikke bo i det område, hvor han eller hun stiller op.
  • Det betyder f.eks., at en mand som Bjarne Corydon, der til dagligt bor i København, kan stille op i Sydjyllands storkreds. Ved sidste valg stillede han faktisk op i Vestjyllands Storkreds
  • Og Venstres Jakob Ellemann-Jensen kan stille op i Østjyllands Storkreds, selvom han bor i Gentofte ved København. Sidst stillede han faktisk op i Fyns Storkreds.