Politik

Sendte grundloven 'til helvede' på direkte tv: Adnan Avdic har provokeret før

Adnan Avdic, der har fulgt stort set alle de danske terrorsager og stået foran retten og vist sin støtte til de, der har været tiltalte, har de senere år flere gange stået frem foran kameraer og udtrykt sine fundamentalistiske synspunkter. Blandt andet da Sam Mansour i december sidste år fik fire års fængsel for at opildne til terror.

Og nu er han igen i søgelyset efter en række kontroversielle udtalelser på TV2 NEWS, hvor han argumenterede for hvorfor muslimer ikke bør stemme og sluttede at med at sende den danske grundlov 'i helvede'.

Så offentlig var Adnan Avdic ikke, da han selv var centrum i Danmarks første terrorsag efter angrebet på World Trade center. Adnan Avdic var en af de fire tiltalte i den såkaldte terrorsag fra Glostrup.

Han blev anholdt den 27. oktober 2005 efter dansk tyrkeren Abdelkedir Cesur og svensk bosnieren Mirsad Bektašević få dage før blev anholdt i Sarajevo med knap 20 kilo sprængstof, et færdigmonteret selvmordsbælte med tre gange 100 g sprængstof og en skarpladt pistol. I lommen på Mirsad Bektašević, der bliver kaldt Maximus, lå et videobånd, der indeholdt en optagelse med to camouflageklædte mænd, der demonstrerede, hvordan man laver en selvmordsbombe. På båndet siger en stemme, at de to mænd er klar til ofre deres liv for Allah og bruge våben mod de lande, der havde styrker i Irak og Afghanistan.

Bosnisk politi fandt hurtigt ud af, at de to anholdte havde tætte forbindelser til fire unge mænd fra det storkøbenhavnske område. Det viste en gennemgang af de telefonsamtaler, de havde ført fra Bosnien. Politiets teori var, at de fire havde planlagt at begå en terrorhandling et sted i Europa sammen med de to personer, der siden blev dømt lange straffe i Bosnien. Ifølge anklageskriftet gik planen ud på, at Maximus og Abdelkedir Cesur efter aftale med deres kammerater i København rejste til Sarajevo. Formålet med rejsen var at anskaffe våben og sprængstof, der siden kunne bruges til et terrorangreb,

Adnan Avdic sad varetægtsfængslet i 16 måneder og forklarede i Østre Landsret, at han begik kriminalitet i Danmark for at yde støtte til sine venner i Bosnien, der ifølge ham, ville samle penge ind til fattige i Bosnien.

Adnan Avdic, der i dag er sidst i 20´erne, er født i den sydlige del af Bosnien-Herzegovina, kom til Danmark som otteårig. Han boede i Brøndby Strand sammen med sine forældre. Ved anholdelsen i 2005 var han ved at aflægge svendeprøve som industritekniker. Han arbejdede på Rigshospitalet i København. Selv om han var den ældste af de tiltalte, var han ikke respekteret af de andre tiltalte. Af telefonaflytninger i sagen fremgik det, at de øvrige tiltalte mente, at han snakkede for meget. De kaldte ham ”collector”, da han var god til at samle penge ind. Han indrømmede i retten, at han havde begået berigelseskriminalitet. Blandt andet ved at røve unge for penge og mobiler om natten i S toge.

Adnan Avdic havde hjulpet dansk tyrkeren Abdelkedir Cesur med at planlægge rejsen til Bosnien, blandt andet ved at bestille busbilletten. Han har nægtede at haft kendskab til Maximus' og Abdelkedir Cesurs indkøb af våben og sprængstoffer i Bosnien. Og han blev altså frikendt i Østre Landsret den 14. januar 2007. Kun den dengang 16 årige Abdul Basit Abu-Lifa blev dømt. Først i landsretten og siden blev de 7 års fængsel stadfæstet af Højesteret. Han blev siden dømt for overfald på digteren Yahya Hassan.

Siden Adnan Avdic blev frikendt i Østre Landsret i 2007, har han været aktiv i de københavnske gader, hvor han i lang kjortel deler flyers ud fra salafisterne. der er en mindre gruppe af yderliggående islamister, der går ind for en streng fortolkning af islam og ønsker sharia lovgivning. Adnan Avdic har utvetydigt udtalt sig om sharia i Danmark. Således også, da han mandag den 16. februar var en del af den store gruppe unge, der mødte op på Svanevej for at fjerne de blomster, der var lagt på det sted, hvor gerningsmanden bag terrorangrebene den 14. og 15. februar Abdel Hamid El-Hussein blev dræbt, da de ikke mente, at det er muslimsk skik. Og fire dage senere ved den muslimske gravplads i Brøndby for at tage afsked med den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Her udtalte han til flere medier, at angrebet ”Er Jeres egen skyld” og at ”Omar Abdel Hamid El-Hussein var en helt”.

Nu har han bragt sig selv i fokus igen efter interview i TV2 NEWS, hvor han agiterede for, at muslimer ikke skal stemme og sluttede med ordene ”Til helvede med grundloven”.