Politik

Løkke angriber Thorning: Salafisters 'groteske udtalelser' skyldes slap politik

I de seneste dage har TV 2 givet taletid til flere muslimer på den yderligtgående fløj, efter organisationen Hizb ut-Tahrir har lanceret en kampagne, der opfordrer muslimer til ikke at stemme til det forestående folketingsvalg.

Og selvom både socialdemokraternes formand og statsminister, Helle Thorning-Schmidt, og justitsminister Mette Frederiksen på det skarpeste har fordømt kampagnen og bagmændenes udtalelser, giver Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen alligevel regeringen en del af skylden.

- Vi har brug for at rydde op i udlændinge- og indvandrerpolitikken, som flyder under den her regering. Det er et svigt, at udlændingepolitikken nu ligger i ruiner, siger han.

- Ord er ikke nok

Socialdemokraterne har i skarpe vendinger opfordret Hizb ut-Tahrir og ligesindede til at forlade landet, hvis de ikke vil deltage i demokratiet.

- Vi fatter simpelthen ikke, hvad mennesker laver her, der hader vores demokrati. Hvad laver de i Danmark, hvis de ikke kan lide at være her, og hvis de ikke kan lide den styreform, vi nu engang holder så meget af? Det er budskabet herfra i dag, siger statsministeren.

Men det er ikke nok, fastslår Lars Løkke.

- Vi har lukket folk ind i Danmark, der ikke hører til, og opfordringen om at rejse hjem igen lytter de nok ikke til. Regeringens ord er ikke nok, siger han.

Slappere politik

Socialdemokraterne er ellers til dels gået til valg på en strammere udlændingepolitik, men den køber Venstre-formanden ikke.

- De siger, de har strammet, men i realiteten er det blevet slappere. Blandt andet derfor modtager vi nu fire gange så mange asylansøgere, som da jeg var statsminister. Og så må vi lægge øre til de her groteske udtalelser.

Han anerkender imidlertid, at der ikke er meget at gøre overfor de ekstreme salafister, som allerede er danske statsborgere.

- Dem, der allerede er her, er det svært at komme af med igen, og det er i hvert fald ikke gjort med en opfordring til, at de skal rejse. Men en del af løsningen må være at stramme op, så vi får lukket af for dem, der kommer med dårlige motiver, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Analytiker: Løkke er blevet mere offensiv

Hans udtalelser kommer i forlængelse af flere andre angreb på Thornings politik, som markerer et skifte i Venstres taktik i valgkampen. Det skriver TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen i en analyse.

- Hvor Lars Løkke Rasmussen i den første partilederrunde og duellen på TV 2 adresserede sin egen troværdighed med en slags undskyldning for de kendte sager, som vi måtte forstå, han havde lært af, så bliver Thornings politiske troværdighed og debatform nu også en kampplads, skriver han.

Se et af de interviews, der har sat gang i debatten, her:

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.