Politik

Dårligt arbejdsmiljø koster os 60-80 milliarder kroner... om året

- Det skal kunne betale sig at arbejde, lyder det igen og igen fra politikerne i disse valgkampsdage.

Men spørger man de to faglige hovedorganisationer FTF og LO, så burde politikerne koncentrere sig langt mere om dem, der rent faktisk er i arbejde, og det arbejdsmiljø de befinder sig i.

- Her i valgkampen er politikerne meget optaget af, hvordan vi skaber vækst. Men de glemmer at fokusere på, hvordan vi skaber et godt arbejdsmiljø og får den arbejdskraft, som vi har brug for, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

En ny beregning fra de to organisationer viser, at dårligt arbejdsmiljø koster samfundet mellem 60 og 80 milliarder om året i blandt andet sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste.

Beregningerne bygger på forskellige europæiske undersøgelser, som viser, at dårligt arbejdsmiljø koster et land to til fire procent af bruttonationalproduktet (BNP). Tallet dækker både psykisk og fysisk arbejdsmiljø.

Ifølge organisationerne er det særligt et problem, at cirka 370.000 lønmodtagere ofte eller hele tiden føler sig stressede. Det viser en ny opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

- Gennem mange år har vi arbejdet positivt med at forbedre det fysiske arbejdsmiljø, men der har ikke været nok fokus på det psykiske. 14.000 dør hvert år af stressrelaterede sygdomme, siger Bente Sorgenfrey.

For at løse problemet med de stressede danskere, kommer de to organisationer derfor med fire forslag om arbejdsmiljø, som de fremlægger i et fælles valgoplæg.

Her forslår de blandt andet, at ledere skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø, og at de arbejdspladser, der har et godt arbejdsmiljø, skal have udsigt til en "gulerod".

Endeligt ønsker de to organisationer, at der oprettes et rådgivningssystem, hvor arbejdspladserne kan hente hjælp og rådgivning.

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.