Politik

Ny Megafon-måling: Alternativet overhaler Konservative

Målinger tyder efterhånden på, at rød blok har en god mulighed for at hente det forspring, blå blok ellers havde ved valgkampens start.

Det vil blandt andet kræve, at Uffe Elbæks parti Alternativet klarer spærregrænsen - og det tyder det på, hvis man kigger på dagens dugfriske Megafon-måling.

- Det er ret interessant, at Alternativet ligger så komfortabelt over spærregrænsen, fortæller TV 2's politiske redaktør Anders Langballe om målingen.

- Det er imponerende, at Uffe Elbæks projekt klarer sig så godt. Og så er det samtidig uventet, at de ligefrem har overhalet De Konservative, der ser ud til at blive Folketingets mindste parti.

Alternativet står i målingen til at få 3,6 procent af stemmerne, hvilket er bedre end Konservatives 3,4 procent.

Langballe bider desuden mærke i en anden udvikling i forhold til tidligere målinger:

- Målingen underbygger en tendens, vi både har set i andre Megafon-målinger og i målinger fra andre steder. Og den tendens er, at rød blok har en opadgående kurve.

Rød blok ligger i dag til 0,4 procentpoint flere af stemmerne end ved gårsdagens måling. Målt i mandater er det dog stadig blå blok, der har en føring på 90-85 - hvilket er uændret i forhold til gårsdagens måling.

Hvad der også er uændret i tirsdagens måling, der er foretaget søndag og mandag, er Socialdemokraternes størrelse. Med 25 procent af stemmerne ligger partiet endnu til at blive det største efter valget, selv om Venstre med en fremgang på 0,4 procentpoint haler lidt ind - men stadig er langt fra med en tilslutning på 21,3 procent.

Sådan laver Megafon det rullende indeks

Megafon laver en daglig måling for TV 2 gennem valgkampen, som kaldes et "rullende indeks". 

Det betyder, at Megafon hver dag skifter 500 af de ældste interviews ud af gårsdagens måling og supplerer med 500 nye til dagens måling. 

På den måde prøver følger vi udvikllingen i, hvor vælgerne vil sætte deres kryds, gennem hele valgkampen.

Resultaterne i undersøgelsen må påregnes en statistisk usikkerhed. For de enkelte observationer gælder, at de faktiske procenttal med 95% sikkerhed befinder sig indenfor gennemsnitlig margin på ca. +/- 1 % points af de observerede procenttal for de mindste partier og +/- 3 % points af de observerede procenttal for de største partier.