Enhedslisten: Kommende Dong-salg skal til folkeafstemning

Dong er vores alles ejendom, siger Enhedslisten, som vil spørge danskerne til råds ved nyt salg af Dong-aktier

Danskerne skal spørges i en folkeafstemning, inden staten sælger ud af sine resterende aktier i Dong.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, der vil have de øvrige partier i rød blok til at garantere en folkeafstemning, hvis resten af Dong sælges.

- Når en regering sælger ud af vores fælles ejendom, så er det en nærmest uigenkaldelig beslutning. Når først der er solgt ud, så får vi det aldrig tilbage til fællesskabet igen. Derfor er det helt rimeligt, at danskerne bliver taget med på råd. Det er jo ikke regeringens ejendom, der sælges. Det er vores alle sammens ejendom, siger Johanne Schmidt-Nielsen i en mail.

Enhedslisten har været stærkt kritisk over for statens salg af Dong-aktier til blandt andet Goldman Sachs. Partiet mener, at rød blok "som et minimum" må melde klart ud, om den i en kommende valgperiode planlægger at sælge yderligere aktier i Dong.

- Jeg tror faktisk, at der er mange danskere, der ikke engang ved, at SF, Socialdemokraterne og de andre forligspartier planlægger at sælge resten af Dong i den kommende valgperiode. Jeg synes ikke, partierne bag forliget skal slippe for at diskutere Dong under valgkampen og så snige et salg igennem bagefter, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det var i januar, at et flertal i Folketinget gav grønt lys til at sælge 19 procent af aktierne i Dong til Goldman Sachs. Forløbet endte med, at SF forlod regeringen i protest, og sagen har siden forfulgt finansminister Bjarne Corydon (S).

I dag ejer den danske stat fortsat cirka 60 procent af aktierne i Dong.

Planen er, at energiselskabet skal børsnoteres senest i 2018.