Politik

50/ 50 i ny måling: Totalt dødt løb mellem Løkke og Thorning

Hvis der var valg i dag, skulle der målfoto til for at afgøre vinderen. I den nyeste Megafon-måling er der dødt løb mellem blokkene - for første gang i Megafons historie.

Blå blok kan glæde sig over, at de trods tilbagegang for alle partier får 88 mandater, mens rød blok får 87. Men det er helt ude i marginalerne, at det enkelte mandat havner der. Når man ser på procenterne, får de 50 procent hver.

Det bekræfter den udvikling som alle målingerne har vist i de seneste dage: Helle Thorning-Schmidt og rød blok haler ind på Lars Løkke Rasmussen og blå blok.

Og det er en historisk måling for Megafon.  - Det er første gang jeg ser 50/ 50. Jeg har aldrig set noget så tæt i hele mit liv, siger Megafons direktør Asger H. Nielsen.

Det tætteste vi kan komme på dagens resultat er en måling Megafon lavede i 2009, hvor det stor 49,9 og 50,1 procent mellem blokkene.

Hvis man ser udviklingen for udfordreren til statsministerposten, så smider Venstre og Lars Løkke Rasmussen kun 0,2 procent siden seneste Megafon-måling og ligger nu på 21,1 procent. Dermed har Venstre smidt 5,6 procentpoint siden valget i 2011. Kristendemokraterne er ikke med i denne måling, og er altså en af årsagerne til såkaldt "stemmespild" i blå blok.

Sådan laver Megafon det rullende indeks

Megafon laver en daglig måling for TV 2 gennem valgkampen, som kaldes et "rullende indeks". 

Det betyder, at Megafon hver dag skifter 500 af de ældste interviews ud af gårsdagens måling og supplerer med 500 nye til dagens måling. 

På den måde prøver følger vi udvikllingen i, hvor vælgerne vil sætte deres kryds, gennem hele valgkampen.

Resultaterne i undersøgelsen må påregnes en statistisk usikkerhed. For de enkelte observationer gælder, at de faktiske procenttal med 95% sikkerhed befinder sig indenfor gennemsnitlig margin på ca. +/- 1 % points af de observerede procenttal for de mindste partier og +/- 3 % points af de observerede procenttal for de største partier.