Politik

Ny måling: Lille fremgang til blå blok

Selvom det går fremad for Helle Thorning-Schmidt og rød blok, så viser en ny måling lavet af Megafon for TV 2, at blå blok nu henter en lille smule af det tabte forspring.

Samlet set fører blå blok med 51,4 procent mod 48,6 procent hos rød blok.

I en anden måling lavet for Ritzaus bureau, bliver Helle Thorning-Schmidt og rød blok sat i førerposition mandag morgen, men Megafon regner sig altså stadig frem til et blåt forspring. 

- Vi ser, at især Venstre går lidt frem i forhold til de øvrige målinger. Så den nedtur Venstre har haft er tilsyneladende stoppet, og de begynder at gå lidt frem igen, siger Asger H. Nielsen, der er direktør i Megafon.

Selvom det kun er en beskeden fremgang for Lars Løkke Rasmussens hold, så er det alligevel første gang siden januar i år, at blå blok er gået frem.

Mandatfordelingen mellem de to blokke er således nu 90-85 i blå bloks favør.

Og selvom det ikke er meget, så har det alligevel betydning for især Venstre. Stemningen er forskellig omkring valgkampens hovedpersoner, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen, hvor der er mere optimisme at spore hos de røde, mens den blå lejr virker mere trykket, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Det er vigtigt for Venstre, hver gang de oplever bare en lille fremgang til partiet eller blå blok.  20,9 procent er ikke tilfredsstillende for Venstre. De var på 33 procent, da de toppede i Megafons målinger i denne valgperiode. Men en fremgang giver glæde i Venstre, og det er noget man fokuserer på i høj grad, siger han. 

Selvom der er en lille tilbagegang for Socialdemokraterne, så er de fortsat landets største parti. Med en vælgertilslutning på 25 procent, ligger partiet stadig over niveauet fra folketingsvalget i 2011.

Så længe de to blokke ligger så tæt som i de seneste målinger, kan Helle Thorning-Schmidt godt nå at indhente Lars Løkke Rasmussen og tage valgsejren hjem, vurderer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Sådan laver Megafon det rullende indeks

Megafon laver en daglig måling for TV 2 gennem valgkampen, som kaldes et "rullende indeks". 

Det betyder, at Megafon hver dag skifter 500 af de ældste interviews ud af gårsdagens måling og supplerer med 500 nye til dagens måling. 

På den måde prøver følger vi udvikllingen i, hvor vælgerne vil sætte deres kryds, gennem hele valgkampen.

Resultaterne i undersøgelsen må påregnes en statistisk usikkerhed. For de enkelte observationer gælder, at de faktiske procenttal med 95% sikkerhed befinder sig indenfor gennemsnitlig margin på ca. +/- 1 % points af de observerede procenttal for de mindste partier og +/- 3 % points af de observerede procenttal for de største partier.