Politik

Enhedslisten kræver DONG-salg til folkeafstemning

Regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, hiver nu salget af DONG ind i valgkampen.

Partiet kræver, at de andre partier i rød blok giver vælgerne en garanti for, at vælgerne bliver spurgt ved en folkeafstemning, hvis mere af DONG som planlagt sættes til salg.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kalder hele forløbet omkring salget af DONG for "en lang skandale".

- Man har ikke bare solgt ud af en hel central del af vores statslige infrastruktur. Man har med maksimal lukkethed kørt salget i gennem, og oven i købet solgt ud til et selskab i skattely, der er notorisk kendt for urent trav. Oven i købet i en situation hvor et flertal af danskerne var modstandere af et salg, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det mener jeg ikke skal gentage sig. Derfor bør et fremtidigt udsalg af de sidste aktier i DONG sendes til en folkeafstemning. 

Regeringen solgte i januar sidste år 21 procent af DONG til en ejerkreds med blandt andre amerikanske Goldman Sachs. Salget førte til SFs dramatiske exit fra regeringen og har siden forfulgt finansminister Bjarne Corydon (S) med en række politiske samråd. 

Sådan forløb salget af Dong

Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital efter præsentation af et årsregnskab med et underskud på fire milliarder kroner alene i 2012.

Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs. Det giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række andre fordele som vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse.

25. januar 2014: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs og holder fast i, at Dong-aftalen er den bedste løsning for Dong og for den danske stat.

30. januar 2014: SF's formand, Annette Vilhelmsen, meddeler, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget. Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.