Politik

Der skal være råd til den dyre medicin

10-årige Katrine Mejlvang Grum er en af de danskere, der er afhængig af den dyre medicin, der er blevet en voldsom post på de offentlige sundhedsudgifter – og er blevet et emne i valgkampen.

Hun lider af lungesygdommen, cystisk fibrose, og hun spiser 80 piller om dagen for at holde sin sygdom så nogenlunde i skak. Sygdommen er imidlertid uhelbredelig, og med den nuværende behandling kan Katrine Grum forvente at blive 40-50 år gammel.

En ny medicin, der er på vej på markedet, kan forbedre hendes liv markant. Den nye medicin kan - med stor sandsynlighed - give Katrine Grum et næsten normalt liv. Men medicinen bliver dyr.

I dag får tre danske patienter en tilsvarende medicin mod cystisk fibrose. Pris: To-en-halv million kroner per patient om året. Den nye medicin vil virke på 200 danske patienter, og kan dermed komme til at koste flere hundrede millioner kroner om året.

- De føler sig simpelthen raske, når de begynder på den behandling. Så det er et helt andet liv de får. Dilemmaet kan være, hvis vi får at vide, at vi ikke må give det til alle dem, der egentligt kan bruge det. Og hvem skal så vælge, hvem der må få det, og hvem der ikke må få det, siger Hanne Vebert Olesen, der er overlæge på Skejby Sygehus og behandler Katrine Grum.

Spørgsmålet om den dyre medicin var i centrum i gårsdagens topmøde her på TV 2 mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

De var enige om, at der SKAL være råd til den bedste medicin:

- Jeg kan ikke se for mig en situation, hvor vi skal til at prioritere. Borgerne forventer verdensklasse, når de møder det danske sundhedsvæsen, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Og Lars Løkke Rasmussen sagde det således:

- Vi må aldrig nogensinde skabe en situation hvor lægen egentlig er i gang med at skrive: ”Det er det her du har brug for”. Og så skal han putte kuglepennen tilbage i lommen, fordi han ikke har bevilling til det.

Så meget bruger regionerne på medicin

  • Cancermidler og lægemidler til immunsystemet 4 mia.
  • Lægemidler mod infektionssygdomme 1,05 mia.
  • Blod og bloddannende organer 700 mio.
  • Sanseorganer 307 mio.
  • Nervesystemet 285 mio.
  • Hormoner 203 mio.
  • Fordøjelse og stofskifte 198 mio.

Kilde: Amgros' 'Sygehusmedicin 2015' 

FAKTA: Sådan fordeler stemmerne sig

Blå blok fører klart over regeringen og dens støttepartier i ny måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Voxmeter har for Ritzau i den forgangne uge foretaget telefoninterview med 1029 repræsentativt udvalgte vælgere. Stemmerne fordeler sig således (tal i parentes er fra seneste folketingsvalg i 2011):

Socialdemokraterne: 24,7 procent (24,8)

De Radikale: 5,8 procent (9,5)

De Konservative: 3,2 procent (4,9)

Socialistisk Folkeparti: 6,2 procent (9,2)

Liberal Alliance: 7,8 procent (5,0)

Kristendemokraterne: 1,1 procent (0,8)

Dansk Folkeparti: 18,4 procent (12,3)

Venstre: 23,8 procent (26,7)

Enhedslisten: 7,7 procent (6,7)

Alternativet: 1,2 procent (-)

Blå blok samlet: 54,3 procent

Rød blok samlet: 45,6 procent

Estimerede mandater: 96-79 til blå blok

1029 repræsentativt, tilfældigt udvalgte personer over 18 år har deltaget i målingen, der er baseret på telefoninterview foretaget i perioden 18. til 24. maj. 21 procent af de adspurgte er i tvivl om deres partivalg - de optræder ikke i målingen.

Den maksimale statistiske usikkerhed er 2,6 procentpoint (gældende for Socialdemokraterne og Venstre som de største partier i målingen). Herefter falder den statistiske usikkerhed i takt med partiernes størrelse.

Kilde: Voxmeter for Ritzaus Bureau

/ritzau/